За словами медиків, міністр оборони особисто взяв під контроль організацію медичної служби та забезпечення для військових. В найкоротші терміни ми повинні створити дійсно ефективну медичну службу, яка зможе якісно та швидко надавати медичну допомогу в зоні проведення Антитерористичної операції.

В зоні АТО ми зрозуміли, що нам постійно потрібно удосконалювати свій досвід та мати посилені засоби для забезпечення цих потреб — евакуаційні автомобілі або санітарні бронетранспортери,
— розповідає військовий лікар Микола Ленько.

Він додав, що на всіх етапах евакуації поранених потрібно збільшити ємність засобів евакуації — завжди мати в запасі декілька десятків машин.

"Батальйонні медичні пункти потрібно обладнати перевізними перев’язочними пунктами та хірургічними модулями, які в майбутньому можуть бути складені у хірургічні модулі на автопотяги чи залізницю і щоб поставити та окопати їх можна було в будь-якій місцевості в максимальній близькості до зон проведення бойових дій", — каже медик.

Бої в Донецьку – медичного пункту біля аеропорту нема. Чому? — Заважає відсутність лінії фронту як такої,
— зазначив Ленько.

Він наголосив, що військовослужбовці повинні максимально швидко бути евакуйовані з зони АТО, а не поміщені в місцеві лікарні.

"Ми максимально тримаємо тісний зв'язок з волонтерськими медичними службами в плані ліків та обладнання, яке за часів Майдану було куплене громадянами", — сказав військовий лікар.

За словами медика, лікування повинно бути від моменту поранення і до введення в безперервне лікування. Він зазначив, що всі медичні пункти повинні мати дві характеристки — гнучкість до задач бойових дій та відповідну кількість модулів і машин, потрібну для ефективного надання медичної операції чи евакуації.

На сьогодні дійсно присутні медичні госпіталі, але не в безпосередній близькості,
— додав Ленько.

Лікар зазначив, що саме централізація допоможе зберегти життя і медиків, і військових

Нема підготовки "санітарів-стрілків", які могли б зберегти життя собі та своїм співпрацівникам. Санітар не має бути одноразовим на полі бою,
— каже військовий фельдшер Михайло Гулак.

"Треба підготувати бойових фельдшерів — це будуть так звані "стрілки", які виїжджатимуть на бойові чергування", — зазначив фельдшер.

За його словами, також існує проблема в тому, що й далі є бюрократія, коли сам потерпілий із зони бойових дій бігає за довідками і сам їх збирає.

Є доручення на базі вищих навчальних закладів підготувати курс для бойових фельдшерів — це будуть "стрілки". В найкоротші терміни така база буде готова,
— повідомив Гулак.