Позитивно на цю подію відреагували лише самі новопризначені урядовці, лідери коаліції та представники Адміністрації Президента. Так, Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк на свої сторінці у Facebook зазначив, що члени нового Кабміну отримали "історичний шанс створити нову Україну, і ми цей шанс не просто використаємо, а ми його виконаємо".

Його підтримав і лідер фракції "Блок Петра Порошенка", координатор коаліції Юрій Луценко. На його думку, новий уряд, "позбавлений злополучного партійного квотування, посилений міцною технократичною складовою", зобов'язаний запустити радикальні реформи. Тому в КМУ запрошені досвідчені іноземні фахівці, які прийняли українське громадянство і українські виклики. Ми всі вчимося. І помилки спікера, і шквал амбіцій депутатів - зрозумілі. Головне кожен раз тримати команду і давати суспільний результат. Сьогодні він таки був", - впевнений він.

Радник Президента Олег Медвєдєв, у свою чергу, зазначив, що "склад нового Уряду свідчить про те, що у тих, хто його формував, політична воля на реформи є: і у Президента, і у Ради, і у Прем'єра", а "наявність у Кабміні сучасних менеджерів екстра-класу породжує дуже позитивні очікування". Ще більш стримано відреагував директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович, який написав, що всі інструменти для реформ зібрано, "відмазок" більше немає, лишилася лише відповідальність".

Решта користувачів у результатах вчорашнього парламентського дня побачила куди менше позитиву.

Колишній журналіст, а нині депутат від БПП Мустафа Найєм, який проголосував проти призначення уряду, пояснив, що, попри наявність міністрів, за яких він був готовий голосувати обома руками, він "не готовий брати на себе відповідальність за всіх, хто опинився в цьому Кабінеті міністрів".

Представниця "Народного фронту" Вікторія Сюмар, яка також не підтримала прийняття Кабміну, зазначила, що таке її рішення пояснюється наявністю у пакеті новоствореного Мінінформації.

До речі, створення цього міністерства викликало найбільш потужну хвилю обурення і стало однією з основних приводів для критики нового Кабміну. Призначення Юрія Стеця на посаду очільника поки що неіснуючого міністерства, блогери та журналісти відзначили створення нового хештегу #Мінстець та пропозицією створити Міністерство магії України.

По-перше, Мінінформації розкритикували через перспективу його непотрібність і незрозумілість. Як пояснив представник "Народного фронту", колишній журналіст Сергій Висоцький, "це буде орган який нічим не буде керувати і в підсумку виродиться в публічний прес-центр і непублічний орган лобізму".

Позафракційний депутат Борис Філатов також додав, що "величезне скотство створити нове міністерство з незрозумілими функціями, бюджетом, штатом, завданнями, без обговорення з громадськістю, журналістами, депутатами".

По-друге, через дивний факт призначення міністра у неіснуюче міністерство. Блогер Сергій Іванов також зазначив, що його мама робить чудові оладки. "Давайте ж терміново створимо Міністерство оладки України і призначимо мою матусю міністром. А то, виходить, один Стець все ніштяки зняв", - написав він.

По-третє, через ризик перетворення відомства на засіб тиску на ЗМІ. Власниця "Української правди" Олена Притула, коментуючи призначення Кабміну, написала: "Це ж треба! Такий майже симпатичний Кабмін, маленький привід порадіти… І ось вам, фашисти, - міністерство правди. Ні, Петро Олексійович, ні, пане Яценюк, це дуже поганий початок. Даремно ви так з нами".

Окрім "міністра без міністерства", увагу блогерів привернуло також призначення міністрів-"іноземців". На думку публіциста Віталія Портнікова, це крок – це "вихолощення держави".

А горезвісний проект закону про посадових осіб - це торпедування держави. Якщо у політичної сили, якій надали довіру виборці, немає своїх компетентних і відповідальних кандидатів в уряд - значить цій політичній силі немає місця в парламенті. Нехай і балотуються тоді відразу іноземці, — написав він.

Журналіст Леонід Швець, коментуючи новий Кабмін, був дещо критичнішим. "Прекрасний початок! Тут вам і кум-міністр правди (з'їла, медіаспільнота?); і спікер, яка не спікає (скільки там того парламенту); і кого-не шкода-на-цю-грьобане-культуру (Слава - нації); і віце-прем'єр з припискою "злодій" (попередили, че, ввічливі)…" – вважає Швець.

Однак, якщо щодо новопризначених міністрів ще виникали дискусії з тими, хто наполягав на їхньому високому професіоналізму, то процедура прийняття рішення обурила переважну більшість. Як написав політолог Віталій Бала, "таке враження, що на своїй хвилі багато з присутніх, а очолює їх Гройсман, який провів обговорення про затвердження уряду непрофесійно і некоректно, м’яко кажучи".

Депутат від "Правого сектора" Борислав Береза написав, що "це було не обговорення і не голосування". "Це фактична фальсифікація і початок узурпація влади. Закінчився час "талановитих донецьких сімей". Почалася епоха псевдореформаторів. Смутні часи", наголосив він.

Разом з тим представник "Батьківщини" Ігор Луценко стверджує, що "проблема навіть не в тому, що сьогодні ми зіткнулися з гвалтуванням парламентаризму, зневагою до процедур (процедури – це і є демократія), маніпуляцією і трамвайним хамством". "Проблема в тому, що ніхто не помітив фонового жаху, на тлі якого відбуваються такі бридкі сюжетики, як сьогодні.Жах полягає у тому, що у парламенті домінують Начальники, а не народні обранці. Начальник Президент і Начальник Прем’єр. Які між собою сваряться", - наголосив він.

А от народний обранець від "Самопомочі" Єгор Соболєв, наприклад, зазначив, що в Раді йде боротьба між "світом Януковича і світом євромайданівців".

Це нормально делегувати до уряду не слуг політичних бонз, а професійних менеджерів-експертів у своїх галузях. Це нормально розпитувати їх про те, як саме вони збираються досягати поставлених цілей. Це нормально ставити під сумнів сенс збереження в уряді міністрів, які вже провалили свої завдання. Ненормально "порєшать" все під килимом, отримати свої "посадки" і голосувати за помахом "дирижера",
— підсумував депутат .

Попри всю критику, як написав політолог Сергій Таран, зараз українська влада має ідеальні умови для проведення реформ: конституційна проєвропейська більшість, солідарна відповідальність політичних партій за проведення реформ, проєвропейський президент. "Саме зараз в Україні – безпрецедентне патріотичне піднесення з готовністю сприймати реформи, а у світі - безпрецедентна міжнародна підтримка з готовністю фінансуванти будь-які проєвропейські реформи української влади, аби та тільки їх робила... Навіть не уявляю, що казатимуть 5 коаліційних партій, якщо реформи раптом гальмуватимуться і через пів-року - рік ми не побачимо реальних результатів", - додав він.

>