Законодавство вимагає від українців задекларувати свої доходи за 2011 рік до 1 травня 2012 року. Правда, подавати податкову декларацію зобов'язані не всі громадяни.

Звільняються від необхідності подання декларації платники податків, які отримували доходи:

1) виключно від податкових агентів (зарплата від роботодавців);

2) від операцій продажу, обміну або дарування майна при нотаріальному посвідченні відповідних договорів та сплати податку;

3) у вигляді об'єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку.

Що стосується доходів, які необхідно декларувати самостійно, то їх значно більше. Серед них є доходи у вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна; від надання майна в лізинг, оренду (суборенду), житловий найм; від операцій з інвестиційними активами.

Більш детальний список читайте на сайті Mybank.

Подавати податкову декларацію повинні всі особи, уповноважені на виконання функцій держави (держслужбовці, судді та інші), а також особи, які мають право і бажають отримати податкову знижку.

ЗАПОВНЕННЯ ДЕКЛАРАЦІЇ

Подається декларація до органу ДПС за місцем проживання платника податку або за пропискою в паспорті. Заповнюється декларація самостійно або уповноваженими на це особами. Основною особливістю кампанії з декларування доходів в 2012 році є нова форма декларації, бланк якої та інструкцію щодо її заповнення можна знайти на сайті Державної податкової служби.

При цьому, експерти сайту Mybank рекомендують звертатися у разі виникнення проблем одразу в момент заповнення декларації, оскільки письмові або електронні відповіді Податкової зазвичай зводяться до банального переписування статей Податкового Кодексу і часто не дають відповіді на поставлене запитання.

За неподання або несвоєчасне подання платником податків податкової декларації карається штрафом в розмірі 170 гривень. Крім того, відповідно до статті 164-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення подібні дії тягнуть за собою попередження або накладення штрафу в розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 - 136 гривень).