У вівторок, 27 січня, Верховна Рада прийняла в першому читанні поправки до низки законів України, що визначають порядок визнання організацій терористичними. За нього проголосувало 270 народних депутатів.

Правові орієнтири

У пояснювальній записці до проекту закону №1840, який був розроблений Міністерством юстиції, відзначається, що на сьогоднішній день ані законом України "Про боротьбу з тероризмом", ані будь-яким іншим законодавчим актом не визначено послідовність визнання організації терористичною, а також компетентні органи, які повинні звертатися до суду з таким клопотанням.

Якщо закон буде прийнятий, то рішення про визнання організації терористичною буде прийматися Вищим адміністративним судом України на підставі адміністративного позову генпрокурора, прокурорів АР Крим, областей, міст Києва і Севастополя. На ухвалення рішення щодо визнання організації терористичною Адмінсуд матиме один робочий день. Також пропонується визнати, що справи про визнання організацій терористичними підсудні Вищому адміністративному суду України як суду першої інстанції та що постанови суду про визнання організації терористичною підлягають негайному виконанню.

Окрім того, з голосу, за рішенням коаліції, було прийнято зміну, відповідно до якої Верховна Рада визнає організації терористичними за поданням РНБОУ, але причетність окремих громадян до тих терористичних організацій має визначати суд.

Згідно з законопроектом, угрупування, визнані терористичними, підлягають ліквідації, а належне їм майно конфіскується.

Відтак, якщо цей документ буде прийнятий, Україна отримає законодавчу базу, яка визначить процедуру визнання організацій терористичними. І після того, як рішенням суду певна організація отримає статус терористичної, людей, які беруть участь в її фінансуванні, буде легше притягнути до відповідальності за статтями Кримінального Кодексу.

Сигнал для Європи

Разом з тим, завдяки цьому документу Україна отримає право з чистим сумлінням звертатися до європейських партнерів з вимогою про офіційне визнання бойовиків, що діють на Сході України, терористами. Власне, це те, про що говорив голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський – офіційно Україна має першою визнати "ЛНР" та "ДНР" терористичними організаціями, а вже потім винести цю справу на міжнародний рівень.

Ми вимагаємо від усього світу, щоб світ і основні міжнародні організації визнали "ЛНР" та "ДНР" терористичними організаціями. Але при тому постає питання: а Україна це має зробити? Хоча ми всі розуміємо, що насправді ці організації є терористичними, є певна процедура: для того, щоб нам вимагати від наших партнерів визнавати ці організації терористичними, треба це зробити самим, — пояснив у коментарі сайту Телеканалу новин "24" професор політології НаУКМА Олексій Гарань.

Закон – можливість для маневру

За словами політолога Сергія Тарана, цей законопроект залишає певне місце для дипломатичного маневру. За його словами, західні партнери України досі не втрачають надії на те, що вирішити конфлікт можна шляхом переговорів. А якби так звані "ЛНР" та "ДНР" були б визнані терористичними організаціями, то про цей варіант розвитку подій можна було б забути – з терористами в Європі ніхто не говорить. "Тому було ухвалено такий закон без чіткого найменування "ЛНР"-"ДНР", як терористичних організацій, який з одного боку дає можливість в майбутньому ці організації визнати терористичними, а з іншого боку дає можливість не закривати шанс на переговори, як того хочуть західні партнери", – зазначив він.

В цілому, цей документ є частиною дипломатичних зусиль України по консолідації міжнародного співтовариства для тиску на Росію і для того, щоби проти неї були запроваджені нові санкції.

Політологи також зазначають, що прийняття цього законопроекту не гарантує, що "ЛНР" та "ДНР" будуть визнані терористичними організаціями у світі. По-перше, у різних міжнародних організаціях різний рівень бюрократизації, тому у деяких з них прийняття цього рішення може зайняти чимало часу. По-друге, путінські лоббісти в Європі працюють доволі активно. Тому для таких країн, як наприклад, Іспанія, Італія або Греція, рішення про визнання українських сепаратистів терористами буде важким.

Але після того, як Верховна Рада ухвалить законопроект №1840, Україна отримає право на те, щоб легітимно називати дві організації терористичними, коли рішенням суду вони будуть такими визнаними.

Росія — спонсор тероризму і агресор

Однак, за словами кандидата юридичних наук Ганни Маляр, цей документ не змінить абсолютно нічого, виключно з тої причини, що в Україні вже давно немає сенсу говорити про тероризм – у країні війна.

Те, що відбулося у Маріуполі, повністю підпадає під 8 статтю Римського статуту Міжнародного кримінального суду, де чітко сказано, що це – військовий злочин і зовнішня агресія. Тому я, як юрист, не бачу складу злочину, який би можна було кваліфікувати як терористичний акт. Окрім збитого малайзійського Boeing, всі інші події я кваліфікую як військову агресію,
— наголосила вона.

Втім, як пояснив Гарань, військову агресію парламент також не оминув своєю увагою, тому було прийнято заяву до ООН, Європарламенту, ПАРЄ, парламентської асамблеї НАТО, парламентської асамблеї ГУАМ, національних парламентів із закликом визнати Росію державою-агресором.

"Про військову агресію ми теж сказали. Ми говоримо, що є терористи, які спонсоруються Росією, і є агресія Росії. І в цій агресії проти України використовуються, в тому числі, терористичні організації", — сказав він.

Планується, що до другого читання щодо визнання терористичних організацій готуватиме комісія Ради і Кабміну. За словами депутата Антона Геращенко, Верховна Рада України проголосує за нього вже на наступному тижні. Закон набере чинності з наступного дня після його опублікування.