У спільній доповіді Human Rights Watch та Міжнародного консультаційного відділу з прав людини Гарвардської юридичної школи, використання запалювальної зброї в Сирії та нові такі ж випадки в Україні підкреслюють необхідність змін до міжнародного законодавства.

Повідомляється, що у Сирії урядові війська продовжили застосовувати зброю, а також скинули бомби, а в Україні зафіксовані використання боєприпасів із запальною сумішшю в установках "Град" у двох населених пунктах.

Жителі Іловайська розповіли Human Rights Watch, що зброя, схожа на феєрверк, падала упродовж трьох ночей в північно-західній частині міста і спалила три будинки. Вони не могли точно визначити дату атаки, хоча один житель сказав, що це було після 14 серпня і, можливо, в той час як відбувались інтенсивні бої між українськими військовими та проросійськими повстанцями,
— йдеться в доповіді правозахисників.

В доповіді сказано, що під час атак в Іловайську та Луганському не використовувалась зброя з білим фосфором.

Раніше про використання фосфорних боєприпасів заявляли російські медіа та представник РФ в ООН, які звинувачували українських військових.

"Підконтрольні Кремлю і прокремлівські ЗМІ представляли недостовірні докази. Експерти Human Rights Watch дійшли висновку, що кадри цих атак не зображують білий фосфор або будь-який інший тип запалювальної зброї", - сказано в доповіді.

Раніше радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко заявив, що Росія планувала передати фосфорні бомби терористам для застосування проти українських військових.