Його перемогу у драматичний час воєнного протистояння на Донбасі визнала навіть Росія. З риторики Кремля зник епітет "хунта".

Я не хочу війни. Я не прагну помсти. Хоча перед очима великі жертви, принесені українським народом. Я прагну миру. І доб'юся єдності України, – заявляє Президент України Петро Порошенко.

Президент став головнокомандувачем, – експерти

Основна інавгураційна теза Порошенка – повернення миру в Україну – поки залишається головним викликом його президентства. Не збулись і прогнози завершити АТО на Донбасі за кілька годин та суттєво підвищити матеріальне забезпечення бійців. Утім, 100 днів продемонстрували трансформацію Порошенка-політика в Порошенка-головнокомандувача, – переконані експерти.

На сьогодні 100 днів президента України треба оцінювати за головною функцією, яку виконує глава держави, а саме – функцією головнокомандувача. Бо сьогодні головне завдання президента України – це є захист держави з одного боку, а з іншого боку залучення міжнародної підтримки України у протистоянні з російським агресором.Тому перш за все, Президент змушений був виконувати ці завдання. І треба сказати, враховуючи обставини і силу тиску Російської Федерації, Президент поки що справляється, – вважає економічний експерт Андрій Новак.

Ці 100 днів в порівнянні з відповідним періодом у інших президентів країни – найскладніший, найдраматичніший період, який випадав на долю будь-якого президента України. Тому що у нас ніколи не було такої війни, плюс – це період після такого складного і драматичного конфлікту, яким був Майдан 2013-2014 року. І в цьому сенсі завдання, які були перед Президентом Порошенком, вони були набагато більш складними, ніж у його попередників, – каже голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Президент розпочав очищення парламенту

Процес очищення влади, законодавчої, Президент розпочав: розпустив парламент із одіозними проросійськими політиками і призначив позачергові вибори на 26 жовтня.

Треба проводити дострокові парламентські вибори для того, щоб очистити український парламент від проросійських сил, які на сьогодні у ньому широко представлені. З іншого боку, треба утримувати економіку України від остаточного провалу. І при цьому треба дати Україні якісь перші сигнали в тому, що країна буде розвиватись. Тому що без позитивного сигналу сьогодні дуже важко буде утримувати навіть внутрішню суспільну підтримку, – пояснює економічний експерт Андрій Новак.

Майдан було очищено, на ньому відбувся військовий парад

На зачищеному від маргіналів і оновленому Майдані Головнокомкандувач у День Незалежності вперше за багато років провів воєнний парад. Військову міць Україна продемонструвала на тлі вторгнення регулярної російської армії на Донбас. Президент бере курс на перемир'я, перші ластівки якого з'являються під час консультацій Україна - ЄС - Євразійська трійка в Мінську.

Перемир'я – вимушений крок, – експерти

Хитке перемир'я встановлено, і це вимушений крок. Але і його вдалося досягти завдяки особистим рисам та дипломатичному хисту Президента.

Якщо говорити про дипломатію, то було зроблено максимально можливе. Розумієте, це не та ситуація. От я знаю, до речі, що перемир'ям далеко не всі задоволені. Ми критикуємо, і бійці в зоні АТО кажуть, ми готові воювати, ми не хочемо перемир'я. Реальна проблема не в тому, щоб геройськи загинути. Проблема в тому, щоб виграти. Виграти у озброєного до зубів цинічного і підступного ворога, – каже професор політології Національного університету "Києво-Могилянська академія" Олексій Гарань.

У нас ніколи не було такого президента, який би особисто був компетентний у зовнішній політиці і дуже активно займався зовнішньою політикою. Ознаки цього – це і підписання угоди з ЄС про асоціацію і зону вільної торгівлі, це постійний контакт із світовими лідерами, чого не було ні у кого з його попередників. І в принципі поступове просування позицій України у стосунках із ЄС, із НАТО, і навіть з Росією, – каже голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Президент не провів жодної підсумкової прес-конференції

Попри активне спілкування із сильними світу цього, для підсумкових прес-конференцій у нового Президента часу поки не знайшлося. Воєнні реалії диктують нові правила. Втім, подарований Майданом кредит довіри Петрові Порошенку ще треба виправдовувати.

Я переконаний, що нам вдасться побудувати найближчим часом чесну, вільну, незалежну державу. І ніколи слово "дістали" не буде панувати на українському майдані і в українському народі по відношенню до влади. Бо нам вдасться разом побудувати чесну, справедливу, ефективну, справжню народну українську владу. Слава Україні. І слава вам! – Президент України Петро Порошенко.