Згідно Конституції, на формування уряду дається 60 днів, а наразі його сформовано на третій день.

Головне питання, на думку політолога, яке обурило сьогодні журналістів та суспільство, сама процедура формування уряду.

Гарань зауважив, що обговорення кандидатур уряду відпочатку пішло не так, як це прописано в Конституції.

Кандидатури має представляти прем’єр-міністр України, а сьогодні, фактично, це робив спікер. І тільки після нагадування про процедуру від Президента, кандидатури все ж почав представляти прем’єр.

Треба починати з чистоти демократичних процедур, тим більше, що це обговорювання нічим не загрожувало, бо кандидатури вже було узгоджено, — наголосив експерт.

Хоча, як зазначає професор, після представлення варто було б дати час на обговорення і питання, але все ж таки уряд сформували.

На думку політолога, це засідання виглядало досить дивно і неузгоджено, але це варто списувати на недосвідченість і спікера зокрема, і ради загалом.

По суті уже все було узгоджено, але по формі засідання виглядало досить сумбурно, — сказав він.

Також Гарань відзначив позитивні і негативні сторони цього парламенту.

З позитивного – вчасно сформована коаліція, домовленість основних сил між собою, значною мірою цей уряд є технократичним.

До того ж в нинішньому парламенті є стабільна більшість. Попередній уряд працював фактично не маючи більшості в парламенті, і це була величезна проблема – пошук компромісів заради більшості з регіоналами-перебіжчиками.

Але є і мінуси – цьому уряду доведеться робити дуже і дуже непопулярні кроки, і, зі слів політолога, це була одна із причин, по якій з’явилось багато технократів, і по якій партійні лідери не пішли в цей парламент.

Також Олексій Гарань прокоментував залучення іноземців до цього уряду.

Як на мене, буде більше проблем не з іноземцями, а з нашими "старими обличчями". Наприклад Ващевський, який встиг пострибати по всіх політичних партіях і попрацювати у всіх урядах, — наголосив Гарань.

Він впевнений, що всі троє іноземців у цьому уряді є професіоналами, і вони знають, як боротися з "совком". Але їм доведеться стати менеджерами в середовищі, яке важко реформувати.