“Не новина те, що Росія не постачає газ в Україну з 16-го червня. Так само неодноразово на уряді я заявляв про те, що російські бандити і терористи умисно знищують інфраструктуру України – цільовим характером, точною зброєю, умисно, знаючи, що потім на відновлення цих енергетичних об’єктів треба тратити мільярди, а деякі об’єкти вже неможливо відновити. Тому ми можемо констатувати надзвичайну ситуацію на енергетичному ринку, яка спровокована Росією через відключення газу і через бомбардування російськими терористами українських енергетичних об’єктів”, - заявив Яценюк, відкриваючи засідання уряду.

Читайте також: Україна зменшила торгівлю з Росією на 2,5 мільярди доларів, — Яценюк

За його словами, наразі в українських газосховищах є 16 мільярдів кубометрів газу.

“Загалом в залежності від сезону нам треба купувати в Росії в середньому 25 мільярдів кубічних метрів газу. За чотири місяці ми таки започаткували поставки російського і не російського газу з Європейського Союзу”, - зазначив Прем’єр-міністр.

Він додав, що загальний обсяг заміщення російського газу з ЄС (Словаччина, Польща, Угорщина) становить 15 млрд кубометрів газу: “Таким чином, ми замістили 60% російського газу”.

“Ми не платили 500 доларів за тисячу кубометрів газу російському “Газпрому” і платити не будемо… Ми запропонували наш підхід, який не український, а який суто економічний і європейський. В низький сезон (це коли літо) ми платимо 300 доларів – це ринкова ціна. У високий сезон (коли зима), платимо 385. При середній ціні виходить 340”, - пояснив глава уряду.

Яценюк наголосив, що знижки нам не потрібні, бо “знижки є в магазинах, в яких нічого не купують”.

Нагадаємо, голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв повідомив, що реверсний газ буде коштувати Україні менше, ніж 385 доларів за 1 тисячу кубометрів.