Сьогодні рішенням Верховної Ради Україна отримала нового генерального прокурора. З ранку у парламенті заявляли, що однозначної думки з приводу запропонованої Президентом України кандидатури очільника ГПУ депутати не мають. Попри це, за те, щоби затвердити призначення Віктора Шокіна на цю посаду, проголосували 318 народних депутатів.

Як повідомив Петро Порошенко, представляючи кандидатуру Шокіна, у своєму виборі він керувався "професійним досвідом і хорошою репутацією" співробітника прокуратури.

Сам Шокін під час свого виступу пообіцяв насамперед розслідувати вбивства на Майдані. При цьому він також наголосив, що особисто бере на себе відповідальність за розслідування вбивств на Майдані. Заява шляхетна і своєчасна. Разом з тим, не можна не згадати, що його попередник Віталій Ярема починав роботу на посаді Генпрокурора з тими самими словами. Однак річницю трагічних подій у центрі столиці Україна зустріне не маючи жодних результатів розслідування.

Шокін також пообіцяв, що всі співробітники прокуратури, які не пройдуть закону про очищення влади, будуть звільнені негайно.

Призначення нового Генпрокурора викликало неоднозначну реакцію. Одна з причин – одностайна підтримка Шокіна колишніми регіоналами. Вже лунають думки, що людина, яка стільки років пропрацювала в одному відомстві і має зв’язки, в тому числі, і з представниками нинішньої опозиції, не може ефективно працювати на посаді.

Як зазначив на своїй сторінці у Facebook представник Радикальної партії Андрій Лозовий, депутати, які "на ділі голосують разом з ватниками", знищили існуючу коаліцію.

"В парламенті де-факто виникла нова коаліція: Блок Порошенка + Народний фронт + Батьківщина + Опозиційний блок + лобістсько-олігархічні групи Єрємєєва і Хомутинника + Свобода. Голосування за Генпрокурора Шокіна це чітко показало", — написав нардеп.

Його колега по партії Ігор Мусійчук додав, що всі, хто підтримав призначення нового Генпрокурора, отримав за те певні преференції.

Я не вірю, але кажуть, що за позитивне голосування по генпрокурору Шокіну представники фракції "Народного Фронту" отримують посаду двох його заступників. Я не вірю, але кажуть, що фракція "Батьківщини" отримує посаду одного заступника Шокіна. Я не вірю, але злі язики кажуть, що "Свобода" взяла за позитивне голосування гроші і недоторканність для своїх колишніх міністрів, які прокрались на посадах. Я не вірю, але кажуть, що Опозиційний блок своїм позитивним голосуванням за Шокіна купив собі недоторканність. А найбільше я не вірю, і не хочу вірити, що голосування за Шокіна і його призначення на посаду Генерального прокурора є частиною завтрашніх домовленостей з Путіним. Путін вимагав гарантій недоторканності Злодійського блоку — і він їх отримав. Не виключено, що завтра може бути найчорнішим днем в сучасній історії України,
— наголосив він.

Ці настрої поділяють і у "Самопомочі", представники якої також не підтримали призначення нового голови ГПУ. Заступник голови фракції Об'єднання "Самопоміч", голова Комітету з питань запобігання та протидії корупції Єгор Соболєв після голосування зазначив, що це – ганьба і велика помилка. "Те, що Опозиційний блок одноголосно підтримав кандидатуру Віктора Шокіна на посаду генерального прокурора України, свідчить про відсутність у нього намірів боротися із корупцією та старою системою", — вважає депутат.

Тим не менш, народні обранці, які підтримали призначення нового генпрокурора, також мали свої вагомі аргументи. Так, наприклад, представник "Блоку Петра Порошенка" Віталій Купрій пояснив, що голосував "за", тому що особисто Президент на засіданні фракції гарантував, що Шокін розслідує і доведе до суду резонансні злочини, і в короткий термін, а особисто Шокін пообіцяв, що звільнить одіозних прокурорів режиму Кучми-Януковича і заарештує депутатів-корупціонерів та зрадників прямо в сесійній залі.

Вже після голосування ряд депутатів заявили, що вони вимагають переголосування щодо призначення Шокіна. Як повідомив Борислав Береза, у парламентарів є відео, яке підтверджує факти неперсонального голосування за постанову про надання згоди на призначення на посаду Віктора Шокіна. Нардеп від "Батьківщини" Ігор Луценко також продемонстрував фрагмент відео, на якому неперсональное голосування фіксується саме в секторі Опозиційного блоку. Однак переголосування так і не відбулося – спочатку у Раді оголосили про перерву, після якої засідання закрили.

Разом з тим, політологи також радять дати новому Генпрокурору шанс. Як зазначив в ефірі Телеканалу новин "24" Тарас Березовець, порівняння Шокіна і Пшонки, а також звинувачення в тому, що Порошенко йде шляхом Януковича є некоректними.

Я бачу один позитивний факт з його минулого – ця людина порушувала кримінальні провадження проти багатьох впливових людей: проти покійного Євгена Кушнарьова, Бориса Колеснікова і навіть деяких олігархів, зокрема Ігоря Коломойського,
— сказав він.

Політолог Володимир Фесенко також додав, що призначення Шокіна може стати початком підвищення ефективності діяльності ГПУ, оскільки він має репутацію більш жорсткого прокурорського працівника, ніж Ярема.

Тим не менш, не можна не зважати на той факт, що завдяки цьому призначенню Україна отримала щось, що дуже нагадує про курський клан — родичі Шокіна працюють на керівних посадах в прокуратурах різних областей.

Чи стане це на заваді ефективній роботі Генерального прокурора та ГПУ стане зрозуміло вже найближчим часом. Поки що Шокін отримав кредит довіри від представників влади, але працювати він починає при повній відсутності симпатій у суспільстві. Для того, щоб виправдати своє перебування на посаді, йому доведеться у над кроткий термін виконати чималий обсяг роботи та виконати всі роздані обіцянки.

Читайте також: Топ-10 фактів про Шокіна