Про Росію

У Росії, як стверджує Путін, не так все погано: і ВВП росте, безробіття скорочується, демографія покращується.

Також він зазначив уся економічна турбулентність — максимум на 2 роки, а Центробанк та уряд — "адекватні", рубль невдовзі вирівняють.

І центральний банк, і правління приймають адекватні міри в сьогоднішній ситуації. Є питання і до уряду, і до Центробанку щодо своєчасності якості приймання мір. Але загалом — абсолютно адекватно і в правильному русі проходять дії. Сподіваюсь на те, що сьогоднішнє-вчорашнє зниження курсу іноземної валюти і підвищення рубля збережеться – це можливо, — сказав Путін.

При цьому Путін виступив проти фіксації курсу рубля.

А сьогоднішню ситуація в економіці назвав спровокованою "зовнішніми факторами".

"Звичайно, сьогоднішня ситуація спровокована зовнішніми факторами, насамперед. Але виходимо з того, що нами багато чого не зроблено з того, що ми планували зробити і говорили про те, що ми повинні зробити", - сказав він.

Додамо, після заяви Путіна курс рубля на Московській біржі пішов вниз. Про це свідчать дані біржі.

Президент РФ заявив, що Росія протягом 2014 року підвищувала бойові можливості та боєздатність.

Велику увагу цього року ми приділили підвищенню бойових можливостей та боєздатності Збройних сил, - сказав Путін.

Також Путін вважає, що в Росії неможливий "двірцевий переворот", оскільки його як главу держави підтримує переважна більшість громадян Росії.

Так, на питання журналіста, чи можливий в Росії "двірцевий переворот", Путін відповів: "У нас немає палаців. Тому двірцевого перевороту бути не може. У нас є державна резиденція, і вона надійно захищена".

Він заявив, що найбільшою страховкою від можливого "двірцевого перевороту" є підтримка народом Росії його як Президента.

Я дію за підтримки переважної більшості громадян РФ, — підкреслив Путін.

Про Україну

Президент РФ Володимир Путін каже, що російські військові, які воюють на Донбасі, не є найманцями, бо не отримують за це грошей.

Всі люди, які за покликом серця, виконують свій обов’язок, або добровільно беруть участь у якихось бойових діях, в тому ж числі на сході України, не є найманцями. Бо вони за це не отримують грошей", - сказав Путін.

При цьому він знову звинуватив Київ у "каральний операції на сході України".

Каральну операцію на сході України веде київська влада після державного перевороту в Києві, - сказав Путін.

За словами Путіна, рішення про долю української льотчиці Надії Савченко повинні прийняти слідство і суд.

Він заявив, що, за даними російських правоохоронних органів, навідником при вбивстві російських журналістів на сході України була Надія Савченко.

Якщо під час попереднього слідства і судового розгляду з'ясується, що вона тут ні при чому, що вона ні в чому не винна, то вона негайно буде звільнена. Якщо виявиться, що вона винна і що вона дійсно брала участь в цьому вбивстві, виходжу з того, що суд прийме відповідне рішення, вона буде відбувати покарання у відповідності з рішенням суду. Разом з тим, ніхто не має права людину оголошувати винною, — заявив Путін.

Щодо інших українських військовослужбовців, які знаходяться в полоні в Росії, Путін не вважає їх полоненими.

Ми не вважаємо їх ніякими полоненими, вони утримуються в нас в наших місцях позбавлення волі і щодо них проводяться попередні слідчі дії по підозрі в причетності їх до терористичної діяльності, — відповів Путін.

На думку президента Росії, теперішнє становище Росії не є платою за анексію Криму.

Про це Путін заявив сьогодні на щорічній прес-конференції.

Ні, це не розплата за Крим, це плата за наше природне бажання самозберегтись як нація, як цивілізація, як держава, — сказав він.

Путін вважає, причиною погіршення становища Росії в світі є те, що після розвалу Радянського Союзу Росія "абсолютно розкрилась перед нашими партнерами" замість того, щоб захищати свої інтереси.