Сайт "24" з’ясував, що означають угоди, підписані 22 вересня.

Які ключові документи було підписано?

Угоди про запуск двох трастових фондів (тобто майнових цінностей, які НАТО передає в управління Україні), про статус представництва НАТО в Україні та Дорожню карту (тобто план дій) Партнерства у сфері стратегічних комунікацій.

Що дасть створення трастових фондів?

Із підписанням цієї угоди домовленість про створення трастових фондів вступає у дію. Найближчим часом в Україні запрацює два фонди. Перший буде надавати підтримки у вдосконаленні логістичних можливостей ЗСУ, інформаційних систем, організаційних структур і процесів у відповідності зі стандартами НАТО. Другий буде спрямований на надання допомоги у фізичній реабілітації (зокрема, у протезуванні) військовослужбовців, поранених в АТО, а також створення в Україні відповідної системи реабілітації.

Навіщо Україні представництво НАТО?

Сьогодні в Україні існує Центр інформації та документації НАТО та Офіс зв'язку НАТО. Офіс представництва координуватиме діяльність цих двох представництв та, по суті, стане свого роду посольством НАТО в Україні із відповідними функціями та можливостями.

Що таке стратегічні комунікації?

Це концепція інформаційних війн, яка реалізується через потужну пропаганду на рівні ЗМІ, дипломатії та інформаційних операцій. Підписана Дорожня карта означає, що Україна і НАТО будуть разом протидіяти пропаганді Кремля.

Як зміняться стосунки Україна-НАТО?

Фактично, тепер вони стануть більш якісними. Україна та НАТО співпрацюють на партнерській основі вже майже 20 років. Весь цей час обидві сторони констатували важливість цього співробітництва.

Чи допоможе НАТО Україні зброєю?

Ні. НАТО не може приймати рішення про постачання озброєнь Україні, це компетенція урядів членів Альянсу. НАТО надає політичну підтримку і допомагає реформувати армію України. Однак, як нагадав Порошенко, Україна є партнером Альянсу, відтак НАТО може надати Україні оборонне озброєння.

Коли Україна стане членом НАТО?

Нескоро. Попри те, що більше 60% українців вже підтримують вступ України до НАТО, Порошенко продовжує наполягати, що країна до цього ще не готова. За його словами, "коли ми створимо всі умови шляхом реформування країни для відповідності критеріям членства в НАТО, мною буде прийнято рішення про проведення всенародного референдуму і, таким чином, буде зафіксована воля українського народу".

Читайте також: Україна-НАТО: найважливіші аспекти, які можуть змінити долю країни