На думку експерта, Петро Порошенко ліквідував 2 комісії, які займаються держрегулюванням енергетичних послуг в Україні, і об’єднав їх в одну — це не найгірше рішення, питання в тому, яким чином працюватиме новостворена структура, які рішення будуть прийняті.

Саме в сфері регулювання на сьогодні в нас є найбільший і потенціал з точки зору енергозабезпечення, енергонезалежності країни, і найбільші проблеми – заборгованості та незмінності нормативно-правової бази і тарифної політики,
— каже Валентин Землянський.

Він додав, що зустріч з Гюнтером Еттінгером планувалась ще місяць тому і нажаль, українські інтереси не враховувались, тому що переговори між Москвою та Брюсселем без участі України — це натяк на об’єктність України в геополітичній ситуації на сьогодні. Мова мала йти, зокрема, про газове питання.

Було сподівання після зустрічі у Мінську, що ця ситуація буде якимось чином виходити з глухого кута, в якому вона є,
— зазначив екс-речник НАК "Нафтогазу" України.

"Є певний конфлікт, але він не переходить у військову базу, у військове протистояння — тоді можна про щось ще говорити", — говорить Землянський.

Експерт каже, що газове питання має бути таким же актуальним, як збереження територіальної цілісності чи постачання зброї. Щодо "Південного потоку", який зараз призупинили — ЄС не зможе повністю відмовитись від цього проекту, адже це достатньо дорогий політичний проект.

Зараз на фоні охолоджених стосунків США та Туреччини, остання вже звернулась до Росії з пропозицією прокласти "Південний потік" через територію Туреччини,
— додав Валентин Землянський.