В Адміністрації глави держави пояснюють: указ необхідний, щоб забезпечити переведення національної економіки на функціонування в умовах особливого періоду, мобілізаційного розгортання Збройних Сил України, інших військових формувань.

Бірюков заявив про зрив мобілізації у західноукраїнських областях

Водночас радник Президента Юрій Бірюков цього тижня заявив про зрив мобілізації у західноукраїнських областях. Навів навіть цифри: мовляв, майже 40% оповіщених військовозобов'язаних Івано-Франківської області покинули територію України. А голови сільських рад Тернопільської області відкрито саботують заходи щодо оповіщення. Однак, згодом штаб АТО спростував ці дані, а інтернет-користувачі навіть узагальнили цифри і зіставили їх із кількістю загиблих у цій війні.

Читайте також: Козацька кров. Запоріжжя — серед лідерів за кількістю добровольців в АТО

Так, у відсотковому значенні відносно кількості жителів західні регіони воюють не менше, ніж інші. А деякі мають більше загиблих, ніж будь-де. Наприклад, у Волинській області.

У Росії готові переховувати тих, хто тікатиме від мобілізації

На українську мобілізацію відреагували і в Російській Федерації. Президент Володимир Путін закликав українців, які не хочуть воювати, тікати в Росію.

Багато людей вже ухиляються від мобілізації, намагаються до нас переїхати, пересидіти тут якийсь час. І правильно роблять, тому що їх просто штовхають туди, як гарматне м'ясо, під кулі. Зараз термін перебування громадян України на території Росії обмежений. Громадяни України не можуть перебувати на території РФ більше 30 діб. Вони повертаються і їх “цап”, і знову туди, під кулі висилають. Тому ми, напевно, дещо тут змінимо. Ми збільшимо термін перебування для окремих категорій громадян, перш за все - призовного віку,
- заявив президент Росії Володимир Путін.

Тим часом, у Верховній Раді України зареєстровано законопроект, що передбачає відповідальність за публічні заклики до ухилення від призову за мобілізацією. А в Кримінальний кодекс можуть внести поправки, що посилять кримінальну відповідальність за ухиляння від служби.

У Генштабі кажуть: лише торік українські правоохоронці відкрили майже 1200 кримінальних проваджень проти тих, хто хотів "відкосити" від військової служби. Там також нарахували трохи більше двох сотень справ проти дезертирів.

У всіх регіонах України біля військкоматів вишиковуються черги

Однак, біля військкоматів - немало людей. Серед них і добровольці, і мобілізовані, і їхні батьки.

У військкоматах стверджують: усім необхідним забезпечать. А на рівні держави обіцяють стимулювати фінансово. Суми за підбиту техніку - вагомі, але розподілятимуть її на весь підрозділ, який ту техніку знищив. За автомобіль сепаратистів - 12 тисяч гривень, за танк - 48, за реактивну систему залпового вогню - 60 тисяч. Платитимуть і за бойовий день у зоні АТО.

Вже з 1 лютого, український солдат, не просто несе службу в зоні антитерористичної операції, а безпосередньо згідно бойового наказу, приймає участь в бойових діях, буде мати виплати тисячу гривень за бойовий день,
- сказав Президент України Петро Порошенко.

У Президента уже поспішили заявити про виконання плану першого етапу четвертої хвилі мобілізації. За 10 днів повістки отримали 73 тисячі громадян. Перші мобілізовані вже відправилися у навчальні центри та на військові полігони для тренувань.