Закон передбачає мораторій на продаж землі до 1 січня 2013 року, а також обмеження:

- заборона продажу сільськогосподарських земель іноземцям;

- продаж не більше 100 гектарів в одні руки;

- оренда не більше 6 тисяч га в одні руки.

Законопроект представив голова парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Григорій Калетник. У ложі уряду присутній міністр аграрної політики Микола Присяжнюк.

В Україні діє заборона на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення, який буде знятий за умови прийняття законів про державний земельний кадастр та ринок землі.

При цьому закон № 8077 "Про Державний земельний кадастр" був прийнятий парламентом 7 липня 2011 року та набуває чинності з 1 січня 2012 року за винятком деяких положень, тоді як законопроект Кабміну № 9001-1 "Про ринок земель" 18 листопада був відправлений Верховної Радою на доопрацювання, для чого буде створена спеціальна робоча група.

Раніше профільний комітет переніс рішення введення ринку землі з січня 2012 року на 2013 рік. Згідно з календарним планом, поточна сесія Верховної Ради закінчується 13 січня 2012 року.

Нагадаємо, учора під стінами Верховної Ради відбувся мітинг проти прийняття цих законів. На мітингу "були представники села". Саме вони привели до огорожі справжню корову.