"Законопроект В. Колесніченка і С. Ківалова брутально порушує цей постулат Конституції (про державну мову – 24), фактично вводить в Україні другу державну мову, російську, а не мови національних меншин.

Адже у проекті Закону ч. 3 ст. 6 йдеться: "Обов'язковість застосування державної мови чи сприяння її використанню у тій чи іншій сфері суспільного життя не повинні тлумачитися як заперечення або применшення права на користування регіональними мовами або мовами меншин у відповідній сфері та на територіях поширення".

Хіба не зрозуміло, що саме російська мова за таких обставин стане не просто другою, а єдиною державною", – йдеться у повідомленні.

На думку членів комітету, навіть ще одне кровопролиття не змогло б завадити прийняттю цього проекту, тому що у парламентської більшості є достатня кількість антиукраїнських та заляканих і куплених голосів.

Комітет вважає, що будь-яке доопрацювання чи поправки законопроекту не змінять його суті.

Нагадаємо, сьогодні, 5 червня, Спікер Верховної Ради Володимир Литвин відкрив сесію Верховної Ради. Депутати одразу прийняли у першому читанні "мовний" законопроект Колесніченка-Ківалова. За прийняття рішення у вівторок проголосували 234 народних депутата.