Очільник Міносвіти Дмитро Табачник має намір вилучити зі статуту Академії все, що дало можливість навчальному закладу посісти лідируючі позиції в рейтингу найкращих навчальних закладів країни.

Зокрема, МОН не влаштовує наявність докторських програм західного зразка у вітчизняному університеті та можливість вільного відвідування лекцій для студентів. Крім цього міністерство не дозволяє академії вимагати при вступі в абітурієнтів сертифікати про знання англійської мови.

”Ми не можемо не вимагати ці сертифікати, бо молода людина, якщо вона до нас прийде і не буде знати англійську мову, вона не зрозуміє наших викладачів, які викладають англійською, іноземців, які в нас викладають і майже практично всі предмети, які в нас викладаються, там значна частина джерел, що даються для вивчення, вони англомовні. Тому що це система, яка існує в Європі і ми її не можемо скасувати”, - каже президент Національного університету Києво-Могилянська академія Сергій Квіт.

Присвоювати звання доктора філософії і вимагати від вступників знання англійської мови поки що не дозволяє вітчизняна нормативна база, - мотивують свої дії чиновники.

”В статуті є норми, що не відповідають нормам законодавства. Що заважає здійснювати університету викладання окремих дисциплін англійською мовою? Треба впроваджувати англійську мову, але не можна за рахунок ущемлення прав людини. Дитина не вивчала англійської мови в школі. Вивчала німецьку. Іде в ВУЗ, а йому кажуть ні, тобі не можна. Це що, не порушення прав?”, - каже директор департаменту Вищої освіти МОН Ярослав Болюбаш.

”Ми бачимо, що міністр хоче скасувати в наших положеннях і в наших правах саме те, що в Західній Європі лягло в основу так званого Булонського процесу і єдиного європейського простору вищої освіти. Я висловлюю припущення, що йому не подобається, що в Україні працює ефективний університет, який не має корупції”, - каже президент Національного університету Києво-Могилянська академія Сергій Квіт.

НАУКМА найбільш інтегрований у європейську систему освіти вітчизняний університет. Якщо ж Академію все ж таки причешуть під гребінку Міносвіти, вона втратить міжнародні зв`язки і просто загубиться, - переконаний Сергій Квіт.