Економічний шантаж

– Це неправда, що Україні більше ніде взяти вугілля. Адже це не єдине родовище, яке розташоване на Донбасі. Поки що не відомо, наскільки є серйозним шантаж. Бо бойовики часто цим погрожували, але жодного разу вони не припиняли поставки.

Такі заяви робляться скоріше не для України, а для прибічників псевдореспублік, аби показати серйозність своїх намірів.

Псевдопереворот в "ДНР"

– Якщо почитати російських експертів та прибічників "ДНР", то є версія, що Андрій Пургін не влаштовував кураторів у Москві. Сам Денис Пушилін не міг сам влаштувати таку скандальну подію.

Є версія, що на території "ДНР" Пургін хотів організувати референдум за вступ до Росії. Кажуть, що вже навіть були надруковані бюлетені.

– Він їздив до Росії, що домовлятися з "яструбами", які є прихильниками приєднання "ДНР" до Росії. А це йшло врозріз з політикою Кремля.

– Росії Донбас не потрібен, це питання вже вирішене давно. Проблема в іншому – Пургін хворів ідеєю "ЛНР" та "ДНР" та входження їх до складу Росії. Він планував цю республіку ще в 2005 році, коли за це навіть не платили. Він пропагував цю ідею, коли це вважали повною шизофренією. Щодо Пушиліна – він дрібний шахрай, далекий від сепаратизму, він прийшов лише тоді, коли зрозумів, що на цьому можна заробити. Він ідеальний виконавець, бо не обговорює накази.

Зустріч у Мінську

– Повернення цих невизнаних республік до України можна порівняти з пересадкою апендикса в тіло здорової людини: повна почне хворіти і помре. План Росії давно відомий, про це говорили і спікери Кремля. Наприклад, Старіков казав, що Донбас – це гиря на нозі України. Тобто, таким чином Росія може тримати Україну на повідку.

Для нас вигідна заморозка конфлікту. Нам не вигідно брати ці території до складу України та робити вигляді, що ми їх контролюємо. Вони окуповані, домагатися їх повернення можна лише шляхом міжнародної дипломатії.