Той факт, що політику путінської Росії включили у список глобальних загроз на рівні із Ісламською державою та вірусом Ебола є показовим: процес перетворення РФ на світового ізгоя набирає обертів.

Свого часу президенту Росії Борису Єльцину довелось докласти чимало зусиль, аби втиснути свою країну до складу найрозвинутіших держав світу та перетворити "Велику сімку" на "Велику вісімку". Володимир Путін трохи більше ніж за рік зміг поставити на досягненнях свого попередника великий та важкий хрест. Вибратися з-під нього Росії у найближчому майбутньому, судячи з усього, не вдасться.

Дводенний саміт G7, який завершився сьогодні у Німеччині, вперше з 1998 року пройшов без участі Росії. Більше того – наслідки політики російського керівництва було включено до списку тих загроз, які обговорювалися в ході цієї неформальної зустрічі. Цього року учасники саміту присвятили свою увагу питанням енергетики та більш активного залучення жінок до суспільного життя, подоланню грецької боргової кризи, захисту клімату планети. Більш детально зупинялися на питаннях боротьби з епідеміями та тероризмом. І на питанні участі Росії у подіях в Україні.

Тема України, всупереч очікуванням скептиків, стала однією з центральних на саміті. Підбиваючи підсумки дводенної зустрічі, господиня заходу, канцлер Німеччини Ангела Меркель зазначила:

Ми засуджуємо анексію Криму, яка вступає в колізію з міжнародним правом і конфлікт на Донбасі. Ми погодилися з тим, що зняття санкцій з Росії залежатиме від виконання мінських домовленостей. Ми підтримуємо Україну на її важкому шляху економічного реформування та подолання корупції і готові допомагати їй у цих питаннях.

На перший погляд – жодного принципово нового слова. Але вони є підсумком тривалих обговорень, деталі яких є безумовно позитивними для України.

Перше. Порядок денний спростував заяви про те, що світ зайнятий власними проблемами і не бажає помічати затяжний конфлікт в Україні, від якого він вже втомився. Скоріше можемо говорити про те, що світовим лідерам потроху набридає поведінка Кремля. Іти на компроміси щодо анексії Криму чи конфлікту на Донбасі ніхто не буде. Щодо питання санкцій проти Росії також. За словами президента Європейської Ради Дональда Туска, "з урахуванням нинішньої ситуації, якщо хто-небудь захоче почати обговорення зміни режиму санкцій, то ця дискусія має стосуватися лише їх посилення".

Якщо згадати, скільки зусиль Росія витратила на те, аби санкції були послаблені, таке рішення, як пояснив заступник директора київського Інституту світової політики Сергій Солодкий, є однією з перемог української дипломатії.

Більше того, лідери Сімки не готові проміняти підтримку України на співробітництво у вирішенні питань ядерної програми Ірану чи війни у Сирії. Це свідчить про те, що світові лідери поки що не готові змінювати усталені формати вирішення нагальних глобальних проблем і відмовлятися від партнерства Росії. Але така думка є і вони її думають.

Друге. Росію виключено зі світового елітного клубу. Це зайвий раз доводить, що розмір – не головне. Як і фінансовий зиск. Як заявив прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон "Великобританія, не зважаючи на перевагу у сфері фінансових послуг, не дозволила цьому встати на шляху жорсткої реакції на підтримувану Росією агресію".

При цьому Меркель наголосила, що країни "Великої сімки" поділяють спільні цінності, але через анексію Криму і втручання у конфлікт на Сході України Росія пішла проти цих цінностей.

І саме тому — як ми це на сьогодні бачимо — повернення Росії зараз не є можливим,
— підкреслила Меркель.

Третє. Антипутінська коаліція у світі сформована і консолідована. Перед самітом "Великої сімки" видання The Times звернуло увагу на те, що Путін розхвалив італійського прем'єр-міністра Маттео Ренці, щоб розколоти Захід у питанні України. З рештою, Ренці виявився єдиним з членів G7, який нічого не сказав про російську агресію. У зв’язку із цим автори нагадали, що підсумкову заяву щодо України мають підписати всі учасники саміту, включаючи Ренці. Позиція якого щодо Росії є далеко не такою принциповою, як хотілося б. Однак, Кемерон під час свого виступу на підсумковій прес-конференції, зазначив:

По Росії сімка єдина в своїй думці — санкції проти неї залишаються в дії до повного виконання мінських домовленостей.

У підсумковому комюніке зазначається, що лідери країн Сімки очікують, що "Росія припинить транскордонну підтримку сепаратистських сил і скористається своїм значним впливом на сепаратистів для реалізації своїх зобов'язань за мінським угодами у повному обсязі".

Чи можна вважати результати саміту вдалими для України? Безумовно. Всі її очікування – і надання подальшої підтримки у проведенні реформ, і збереження санкцій проти Росії, і посилення співпраці країн Сімки із Україною – виправдалися.

Відтак, Україна має зберігати спокій, стежити за подіями на економічних фронтах РФ і продовжувати працювати над домашнім завданням. Зміцнювати армію. Посилювати дипломатичну роботу із антипутінівською коаліцією, щоб пришвидшити процес переосмислення Заходом ролі Росії у сучасному світі. Активізувати процес реформування існуючої в Україні системи. Оскільки без реальних змін розраховувати на повноцінну інтеграцію нашої держави у ЄС не варто.