За її словами, в коаліційній угоді саме перші розділи визначають ті пріорітетні напрямки, які сьогодні є найбільш актуальними. Це антикорупційна реформа, реформа судової системи, реформа правоохоронних органів, національної безпеки та оборони.

З власного досвіду, думаю, що для нас дуже важлива публічна реформа. Передусім реформа Кабміну, міністерств та відомств, – сказала Осмоловська.

Естонський досвід реформ, на її думку, є одним із найкращих. Реформувалась митна сфера і були запрошені іноземні спеціалісти з Великобританії, які протягом двох років працювали із новим складом і готували офіцерів і митників.

Ми повинні мати досить прозорі критерії, за якими ми визначаємо – підпадає ця людина під люстрацію чи ні. Те, як зараз відбувається люстрація зараз – є більше підстав говорити про політичну заангажовність цих процесів, ніж про те, що це прозорий процес для будь-якого громадянина, – розповіла експерт.

Як вона повідомила, від Центру підтримки та розвитку реформ запрацював сайт, який надає можливість через уніфіковану форму подавати ідеї, і є можливість долучати будь-яких ідейних реформаторів-громадян до роботи експертних груп, з якими співпрацює організація.

Далі – дивіться у відеосюжеті.