Про це російський президент заявив під час сьогоднішньої зустрічі з вченими істориками.

Це актуально сьогодні, і зрозуміло, було б непогано, якби ви і ваші колеги, які в Криму живуть і працюють, щоб вони до цієї теми звернулися і взялися за неї; ми із задоволенням підтримаємо, я поговорю з урядом, навіть на урядовому рівні підтримаємо,
— сказав Путін.

У бесіді з Путіним історики висловили думку про те, що російським ученим необхідно написати історію Криму, "поки її не написав хтось інший".

За словами Володимира Путіна, якщо звернутися до глибокої історії, то немає жодної програшної для росіян позиції, починаючи з того, що "саме в Херсонесі хрестився князь Володимир, який потім охрестив Русь".

І Херсонес - це ж що? Це Севастополь. Ви уявляєте, який зв'язок між духовним витоком і державною складовою, маючи на увазі боротьбу за це місце, і за Крим в цілому, і за Севастополь, за Херсонес. По суті, російський народ багато століть бореться за те, щоб встати у своєї історичної духовної купелі,
— сказав Путін.

Він також закликав педагогів, що розповідають учням про період розпаду Русі, пояснювати такий "сигнал небезпеки".

"Ярослав Мудрий - мудрий, звичайно, багато зробив для країни, але престолонаслідування він не визначив так, як це було в деяких західних країнах: формула, по якій успадковувався престол в Росії, була дуже складною, заплутаною і призвела до роздробленості ... Вони заплуталися зовсім і почали між собою воювати, все це призвело до роздробленості, до послаблення російської держави", — сказав Путін.

Довідка: Як відомо, за легендою, документального підтвердження якої немає, у 988 році київський князь Володимир Великий завоював візантійське місто Херсонес після чого вимагав у візантійського імператора руку його сестри Анни. Імператор нібито поставив умову, що для цього шлюбу язичник Володимир має хреститися. Князь виконав цю умову, після чого повернувся до Києва.

Сучасне місто Севастополь було засноване наприкінці XVIII століття неподалік від руїн стародавнього Херсонеса на місці кримськотатарського села Як-Яр. На той час міста Херсонеса не існувало уже близько 500 років.