За словами Парубія, він достатньо глибоко вивчив та розуміє плани Путіна щодо України. Екс-секретар не вірив у те, що Мінські угоди можуть дати результат. Він додав, що Володимира Путіна не зупинять просто мирні переговори.

В нас з Петром Порошенком конфлікту не було, в нас було різне бачення,
— каже політик.

"Я сам запропонував Президентові та подав заяву про відставку", — додав екс-секретар РНБО.

Парубій каже, що в цілому, в Мінських угодах є ряд небезпечних положень для України та її територіальної цілісності: неприйнятний допуск створення народної міліції з бойовиків, які там є, адже це люди з поламаною психікою.

На Донбасі не буде жодних виборів. Хто буде мати більше автоматів — той буде мером чи головою районної ради того чи іншого підрозділу,
— говорить Андрій Парубій.

Політик зазначив, що найнебезпечнішим є те, що бойовики будуть представлятись від імені українського закону.

"Небезпека також є в тому, що активно обговорюється створення буферної зони — чергова путінська "заготовка". На мою думку, це для того, щоб вибити українські підрозділи з найбільш важливих об'єктів", — вважає Парубій.

Путіну вкрай важлива самодостатня структура. Щоб структура була завершена – потрібен донецький аеропорт, морський порт в Маріуполі та Дебальцеве, як найбільша залізнична розв’язка, яка з'єднує Донецьк та Луганськ,
— говорить екс-секретар Ради національної безпеки й оборони.

Він наголосив, що українським підрозділам не можна відводити з тих регіонів бойову техніку. Також не можна укріпляти право творити бойовикам народну міліцію.

"Слід робити те, що ми робили останні 10-11 місяців – оборонятись", — каже політик.

За словами Парубія, зараз відбувається перегрупування сил, йде ротація та укріплення українських позицій.

"Ідея про створення "Стіни" чи то "Європейського Валу" – це була народна ініціатива, а не ідея Яценюка чи РНБО. Люди самі почали копати рови, щоб хоч якось стримати ворога. Звичайно, вона не зупинить літаки чи ракети з "Градів", але може зупинити наступ ворога, щоб могли підтягнутись українські сили", — розповідає політик.

Будуємо зараз на тій території, яку ми контролюємо,
— зазначив Андрій Парубій.

Екс-секретар додав, що МВС та СБУ було не просто деморалізовані, а й були насичені агентами ФСБ. Зараз ситуація змінилась, ще не ідеально, але вже краще.