У коментарі виданню "Новое время" Піонтковський розповів, що президент РФ не дуже прагнув анексувати Луганщину і Донеччину, коли провалився його план створити "Новоросію" з 8-12 областей України.

Він хотів взяти всю Україну на гачок ілюзорної територіальної цілісності. Чи не анексувати ці території, а зробити їх раковою пухлиною всередині України, що розповсюджує нестабільність, хаос. Домогтися з її допомогою зміни Конституції України, проголошення позаблокового статусу,
— пояснив він.

Експерт вважає, що Путін збирався виконати трюк, який не вдалося провернути ні в Молдові, ні в Грузії — змусити саму Україну годувати ним же окуповану територію.

На думку Піонтковського, вже останнім часом стало зрозуміло, що такі плани Путіна зазнали краху.

"Верховна Рада, нарешті, прийняла закон про те, що це тимчасово окупована територія, відмовившись її економічно підтримувати. Тобто провалився вже другий план Путіна. Тому не виключено, що тепер він повернеться до відносно простого рішення — формальної анексії "ДНР" і "ЛНР" або оголошення їх незалежними республіками. Ці варіанти поведінки Путіна не виключені", — підсумував експерт.

До слова, голова МЗС РФ Сергій Лавров раптом захотів, щоб Україна була стабільною і дружньою до Росії.