Про це журналіст написав у своєму блозі на "Главреді".

Ще напередодні запланованої на 15 січня зустрічі в Астані керівників України, Німеччини, Франції та Росії з'явилися сумніви в самій можливості її проведення. Політики і дипломати дають дуже обережні прогнози щодо можливості організації "саміту", але, мабуть, точніше всіх виявився президент Франції Франсуа Олланд, який заявив, що він поїде в Астану тільки у випадку, якщо в ході зустрічі буде досягнутий прогрес,
- зазначив Портніков.

На думку блогера, Олланду й Меркель набридло виступати в ролі статистів і тепер вони чекають від Росії конкретики і реальних поступок.

Читайте також: Зараз Путін навіть не особливо може сіпатися, — російський політолог

“Але президент Росії влаштований зовсім інакше. Для нього сама готовність президентів Франції, України та федерального канцлера Німеччини летіти в далеку Астану - доказ їх слабкості, а не сили. Вони повинні вмовляти, а не вимагати. Йти на поступки, а не вимагати поступок від нього, великого Путіна. І перша ж міністерська зустріч з приводу підготовки "нормандського" формату чітко зафіксувала: Росія не хоче ніякої конкретики. А якщо від її представників доб'ються все-таки конкретних обіцянок, можете не сумніватися - Путін обдурить”, - наголосив Портніков.

Він вважає, що зараз Захід шукає таких рішень і такого механізму їх здійснення, “який не дозволить Путіну обдурити своїх партнерів по переговорах”.

За великим рахунком, для хижака готують якщо не капкан, то надійний намордник. Але хіба Путін з тих, хто дозволяє одягнути на себе намордник? Хіба він хоче, щоб його приборкали? Ні, цей хижак швидше кинеться в прірву, ніж погодиться обмежити власне право на агресію. Важливо тільки, щоб у цьому своєму стрибку він не потягнув за собою всіх нас,
- констатує журналіст.

Нагадаємо, у понеділок відбулася зустріч представників МЗС чотирьох країн. Щоправда, жодних офіційних заяв щодо її підсумків не було. Україну представляв директор департаменту політики і комунікацій МЗС Олексій Макеєв.

Пізніше він повідомив у своєму Twitter, що 9 січня глави МЗС України, Росії, Франції та Німеччини поспілкуються телефоном. Обговорять проект документу для зустрічі лідерів держав в Астані.

Також планувалось, що Президенти України, Росії, Франції та канцлер Німеччини поспілкуються в Астані 15 січня. Та Франція і Німеччина сумніваються, чи варто проводити цю зустріч.