Напередодні зимової Олімпіади багатьом московським інтелектуалам було не радісного святкового настрою. У Москві циркулювали непевні чутки про те, що президент Володимир Путін планує якийсь агресивний крок і що після ігор "трапиться щось жахливе, – пише британська газета "Financial Times".

Військові експерти доходять висновків, що маневр виступу Росії проти свого сусіда доводить існування операції, яку за участю ФСБ готували протягом кількох тижнів.

"Просто так, нашвидкуруч не організувати військовий маневр за участю 150 тис особового складу. На раз-два не перемістити 2 тисячі осіб з повітряно-штурмових дивізій з усім їхнім озброєнням. Зауважте також, що російський Чорноморський флот отримав підкріплення від Балтійського флоту", – пояснює колишній офіцер військової розвідки Швеції Йохан Лібек.

Читайте також: МЗС України оприлюднило перелік пунктів, які порушила РФ

Як сказано у статті, співробітники зовнішньої розвідки мають теорію, що Путін вирішив ще до Олімпіади змістити з поста українського президента Віктора Януковича, а "Беркут" зіграв важливу роль у тому, щоб рівень обурення протестувальників постійно зростав.


Проникнення в ряди "Беркута" і контроль над ним було б типовою для ФСБ справою. Все це супроводжувалося агресивною кампанією з дезінформації. У цьому світлі деякі російські журналісти почали переосмислювати рішення Путіна перед Олімпіадою замінити двох глав шановних державних ЗМІ своїми соратниками, – пише Financial Times.

До речі, за словами постійного представника США в ООН Саманти Пауер, Росія пояснює своє вторгнення в Україну загрозами росіянам чи російськомовним, але не має для цього доказів.