Зокрема, від країн-партнерів очікують присутність чотирьох президентів: Сержа Саргсяна з Вірменії, Ільхама Алієва з Азербайджану, Георгія Маргвелашвілі з Грузії та Віктора Януковича з України. Від Молдови чекають на прем’єр-міністра Юрія Лянке, а від Білорусі - міністра закордонних справ Володимира Макея.

Саміт очолить голова Європейської ради Герман Ван Ромпей, який разом з головою Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу представлятиме Євросоюз. Господарем Саміту буде президент Литви Даля Грібаускайте.

Читайте також: ЄС не буде застосовувати силу щодо України, - Баррозу і Ромпей

В Саміті також візьмуть участь голова Європарламенту Мартін Шульц, верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки, заступник голови Єврокомісії Кетрін Ештон, європейський комісар з питань розширення і політики сусідства Штефан Фюле і комісар ЄС з торгівлі Карел де Гюхт.

"Наша мета полягає в тому, щоб разом з партнерами в регіоні працювати крок за кроком над побудовою демократичного, процвітаючого і стабільного простору Європейського сусідства на основі верховенства права", - заявив Герман Ван Ромпей.

"Вільнюс ознаменує десятиліття європейської політики сусідства і чотири роки Східного партнерства, заснованого в Празі в 2009 році. Ми продовжуємо працювати над амбітними угодами про асоціацію, що включають глибоку і всеосяжну зону вільної торгівлі, з партнерами, які виконають відповідні критерії, а також робимо кроки до полегшення і лібералізації поїздок громадян між ЄС і регіоном", - зазначив він.

Зауважимо, наразі тільки Молдова підтвердила намір стати асоційованим членом ЄС. Азербайджан офіційно відмовився від підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

21 листопада Кабінет міністрів України розпорядився призупинити процес підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.