Багатьох представників Радбезу клич Віталія Чуркіна застав зненацька, адже чергове засідання було заплановане на цю п’ятницю.

Щодня зону конфлікту покидає більше тисячі людей. На сьогодні в Україні 117 тисяч осіб зареєстровані, як внутрішні переселенці. Про це повідомив керівник Управління ООН з координації гуманітарних питань Джон Гінг.

Читайте також: На Сході України населення втікає від боїв, які ведуть сепаратисти, – представниця Франції в ООН

Зі свого боку постійний представник Російської Федерації традиційно переконував, що українська влада, а не проросійські бойовики, винні у загостренні гуманітарної ситуації.

У зоні військових дій перебувають близько 4 млн осіб,
— вважає постійний представник Росії в ООН Віталій Чуркін.

Читайте також: Чуркіну ввижається, що сили АТО застосовують фосфорні бомби

Росія відразу ж визвалася під наглядом міжнародних спостерігачів відправити в Україну конвої з гуманітарною допомогою. Однак, такі благі наміри для деяких делегатів видались несумісними з тим, що РФ жодним чином не сприяє деескалації конфлікту, а навпаки — його розпалює.

Росія скликала засідання для обговорення кризи, яку вона сама створила,
— зазначив представник Великобританії в ООН Марк Лайл Грант.

В.о. представника України в ООН Олександр Павличенко повідомив, що в Україні немає гуманітарної кризи.

Загалом, представники Радбезу висловили стурбованість ситуацією, що склалася на сході України. Окрім зростання числа внутрішніх переселенців, особливе занепокоєння в делегатів викликали численні повідомлення про викрадення, катування та убивства на територіях, підконтрольних терористам.