У МОЗі аргументують - спочатку не могли знайти документи на кілька сотень мільйонів гривень, а під час аудиту - не встигли їх надати.

У Рахунковій палаті зауважують - на частину коштів, що не використали, МОЗ у 2010 році мав лікувати 21 дитячу хворобу. Однак через невдалі тендерні процедури, коштів було освоєно тільки для лікування п'яти.

“Проблеми забезпечення лікарськими засобами хворих - це не сьогоднішні проблеми, вони існують і про них говорять. Я думаю, не потрібно - всі знають ці проблеми. А встановлені порушення щодо закупівель Міністерством охорони здоров’я лікарських засобів, вони не нові, вони існували і до цього, і в попередні роки”, - сказала заступник директора департаменту Рахункової палати України Віра Шендрик.

Треба змінити усю систему державних закупівель - кажуть попередники Аніщенка. Адже, через недолугі тендерні процедури, до кінця 2010 року не були використані майже 55 млн. гривень.

“Хто в цьому винен? Звісно, винне Міністерство охорони здоров’я. Але чому? Тобто, до тих пір, поки не буде змінена вся система закупівель - а це повинна бути така система, що Міністерство охорони здоров'я повинно через Верховну Раду внести законопроект про заклади охорони здоров'я, як самостійні суб’єкти господарювання, децентралізувати кошти”, - сказав екс-міністр з питань охорони здоров'я України Микола Поліщук.

Нагадаємо, усередині літа в Україні склалася критична ситуація із забезпеченням необхідними препаратами хворих на гемофілію, туберкульоз, СНІД, а також людей з онкозахворюваннями.