Про це йдеться у результатах аудиту щодо забезпечення навчальних закладів підручниками та посібниками, яке провела Рахункова палата.

У повідомленні вказано, що "Міністерство освіти і науки, молоді та спорту протягом останніх 9 років не забезпечує належної координації роботи з видання підручників та неефективно, неекономно і з порушеннями використовує бюджетні кошти".

За даними Рахункової палати, "держзамовлення на виготовлення і доставку підручників, яке затверджується практично наприкінці бюджетного року, є формальним і фактично не впливає на випуск навчальної літератури".

При тому, що на виготовлення підручників потрібно 5 місяців, кошти на це виділяють лише за 2-3 місяці до початку навчального року.

"У результаті для термінового виготовлення підручників видавництва закуповували папір за цінами, вищими за ринкові на 30-40%, через що були неефективно використані 6,9 мільйонів гривень бюджетних коштів", – повідомляє прес-служба Рахункової палати.

МОНмолодьспорт не перевірив виробничі потужності переможця тендерів з надання поліграфічних послуг ТОВ "Побутелектротехніка", яке виявилося фактично посередником, а не виконавцем замовлення.

"Тому після випуску 10 найменувань підручників на рахунку підприємства залишилося від 66 до 84% отриманих коштів, що призвело до додаткових витрат з бюджету 5,9 мільйонів гривень", – йдеться в повідомленні.

Непрозорою є і процедура конкурсного відбору підручників та ухвалення рішень про їх видання.

"Так, на випуск 24 підручників, які не подавалися на конкурс або не стали в ньому переможцями, з порушенням чинного законодавства використано 30,9 мільйонів гривень", – заявили в Рахунковій палаті.

"Основна причина вказаних порушень - незадовільна організація роботи МОНмолодьспортом. Спрямовані з бюджету 319 мільйонів гривень на випуск підручників не забезпечили потреб навчальних закладів у сучасній навчальній літературі", – йдеться в заяві.

"Аудитори зазначили, що за умов економного й ефективного використання бюджетних коштів лише у 2010-2011 роках можна було додатково видати 3,4 мільйони підручників, що майже на чверть більше виготовлених", – зазначили у Рахунковій палаті.