Зокрема, член КПУ Олександр Зубчевський каже, що ті, хто висуває подібні звинувачення, "самі і зрадники, і злодії", адже схвалюють дії ОУН-УПА, яка "влаштувала криваву різанину і знищила чимало дітей та літніх людей".

Загалом, нардепи, які підписалися під цим зверненням, пояснили свій вчинок небайдужим ставленням до майбутнього України та світу в цілому.

"Це звернення не на захист поляків. Це звернення на захист українців, щоб етнічних чисток з ознаками геноциду більше ніде не повторювалось: ні в Україні, ні в Польщі, ні у будь-якій іншій країні, чи то Росії, чи то Німеччині, чи Італії, чи Іспанії", – додав регіонал Олег Царьов.

Водночас, комуністи підписом під цим документом боролися не тільки за світле майбутнє, але й проти чи то націоналізму, чи то неофашизму.

"Ці ідеологічні засади втілювалися у життя організаціями, які сповідували націоналізм, а ідеологи націоналізму – що нацизм та націоналізм – в принципі різниці не мають. Тому, щоб назад нацизм не повернувся (хоча сьогодні є спроби), ми і підписали цей лист", – каже член КПУ Олександр Присяжнюк.

За словами ж позафракційних, вони невдоволені героїзацією УПА.

"Історію не можна переписувати. Не можуть бути героями ті, хто займались розстрілом мирного населення. Країна має знати, що воїни Української повстанської армії – не герої. Це рівносильно тому, якби завтра хтось почав робити героєм Гітлера", – каже нардеп Лев Миримський.

Нагадаємо, 148 народних обранців Верховної Ради від фракцій Партії регіонів та КПУ звернулися до польського Сейму з проханням визнати Волинську трагедію геноцидом польського народу.