Опівночі 10 листопада ЦВК встигає оголосити результати голосування за партійними списками. Та позитивну картину псує мажоритарка. А саме два останні округи: 38 та 63. Перерахувати голоси за рішенням суду у Дніпропетровській області мають більш як на 120-ти дільницях, а на Житомирщині – 225-ти. І якщо в Бердичеві перерахунок уже йде, то у Новомосковську ще навіть не починали.

Розрив між двома кандидатами на Дніпропетровщині, Вадимом Нестеренко – колишнім заступником тамтешнього губернатора часів Януковича, та екс-мером Новомосковська Віктором Літвіщенком, понад 10 тисяч голосів. Рішення про перерахунок на 38 окрузі ухвалив окружний адмінсуд. Та колегіально ОВК фактично скасовує вердикт Феміди. За це ЦВК звільняє голову окружкому і змінює склад комісії. Та це на роботу не впливає.

Читайте також: В ЦВК з 1 грудня розпочнеться люстрація

Немає зв`язку з головою 63 округу. Там різниця між результатами переможця самовисуванця, екс-регіонала Олександра Ревеги та кандидата від партії "Собор" Павла Жебрівського трохи більше 800 голосів.

Усі позитивні висновки спостерігачів про вибори нівелюють підрахунки по мажоритарці, кажуть у громадянській мережі "Опора". Особливо в деяких округах Донеччини.

Та Донецькі ОВК, принаймні, вчасно здали оригінали протоколів. А іспитом на чесні вибори мали б стати порушені кримінальні справи проти "мажоритарників", які "засівали" у своїх округах. Тим більше, що зміни до закону депутати таки встигли ухвалити.

Кострубаті вибори по "мажоритарці" може виправити виборча реформа. Якщо змішану систему змінять на пропорційну за відкритими списками. Та от чи стануть новоспечені депутати закривати таку зручну шпарину до парламенту.