Про це під час прес-конференції повідомив голова Державної прикордонної служби України генерал-лейтенанта Віктор Назаренко, передає кореспондент “24”.

Ми готові оформити його офіційно у відповідності до вимог міжнародного та українського законодавства. Якщо ні, то ми будемо здійснювати спостереження в обох пунктах пропуску, однозначно, щоб не допустити на територію України засобів терору, диверсій, боєприпасів та інших заборонених речей,
- повідомив Назаренко.

Він зазначив, що російська сторона офіційно повідомила Україну про передачу такого гуманітарного вантажу. Однак Назаренко виразив сумнів, чи буде Червоний Хрест брати участь у цій передачі.

Читайте також: РФ знову відправила свій "гумконвой"

Також він повідомив, що перший гуманітарний вантаж був правильно оформлений, однак інші гуманітарні вантажі не були юридично оформлені.

На сьогодні ситуація змінилась. Сьогодні на територію України пройшли сім так званих “гуманітарних конвоїв”. Це 836 автомобілів. Реально той перший раз ми оформили тільки 34 автомобілі,
- повідомив Назаренко.

Він зазначив, що коли МЗС Росії повідомляв про направлення вантажу, то спільна міжвідомча група на пропускному пункті “Донецьк” (РФ) – “Ізварино” (Україна) оглядала перевезення вантажів. За час роботи така група оглянула тільки 343 автомобілі “гуманітарного конвою”.

“Відносно 459 автомобілів українська міжвідомча група ніякої інформації не мала, оскільки російська сторона про так звані гуманітарні вантажі не інформувала”, - повідомив Назаренко.

Нагадаємо, раніше російська сторона направила в Донбас три гуманітарних конвої, які прибули 22 серпня, 13 і 20 вересня відповідно. Українська сторона не мала можливості оглянути вміст вантажів. Крім того, до відправки російських конвоїв не залучалися представники Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

Вантажівки четвертого "гумковою" покинули межі України 31 жовтня. В українському МЗС заявили, що 4-й російський "гуманітарний конвой" містив товари, що не є гуманітарною допомогою відповідно до Закону України "Про гуманітарну допомогу".

П’ята колона з російською "гуманітарною допомогою" перетнула український кордон 2 листопада, шоста - 4 листопада.

Сьома колона з російською так званою "гуманітарною допомогою" для окупованого терористами Донбасу незаконно перетнула кордон України 16 листопада. У цьому російському "гуманітарному конвої" були тільки боєприпаси.