Таку думку висловила Світлана Бовсуновська, віце-президент Всеукраїнської громадської організації "Ліга Експертів Україна".

"Цей законопроект, який писався без участі ріелторів, варто розглядати, як витіснення з ринку нерухомості середнього і малого бізнесу. Предмет цього закону - це монополізація ринку під свої фірми. Ті бар'єри, які встановлені законопроектом, не подолають 80% операторів", - каже експерт.

За словами Бовсуновської проблем ріелторського бізнесу законопроект не вирішує і має суто декларативний характер, а також не дає жодних повноважень і прав. "Там (в законопроекті - ред.) декларується їх винятковий вид діяльності, а ріелтори його не отримують, вони отримують зобов'язання і відповідальність", - сказала Бовсуновська.

Експерт також уточнила, що обмеження комісії може мати зворотні ефект. "Ця комісія дає можливість брати її з кожного учасника угоди, а це в сумі може дати 6% замість 5%, як сьогодні", - сказала Бовсуновська.

Вона зазначає, що законопроект Мінекономрозвитку може спровокувати відхід ринку купівлі-продажу житла в тінь. "Ріелтор повинен мати вищу освіту, а агент з нерухомості - середню, котрі повинні працювати виключно як наймані працівники і лише в одного суб'єкта. Страховий поліс, який повинен мати оператор ринку, а його зможуть мати одиниці, тому що це непосильна вимога для малого бізнесу. Нами сформовано 12 пунктів зауважень щодо законопроекту, і ми будемо їх доносити владі", - сказала експерт.

Нагадаємо, у вівторок, 6 березня, Мінекономрозвитку оприлюднило проект закону "Про особливості здійснення ріелторської діяльності", згідно з яким максимальний розмір оплати ріелторських послуг складе 3% від вартості нерухомості.