Про це йдеться в ухваленій у понеділок у Гаазі резолюції 60-ї щорічної сесії Парламентської асамблеї НАТО про підтримку суверенітету і демократії України, передає Укрінформ.

Пряме, а також приховане втручання Росії, включаючи перекидання військ в уніформі без розпізнавальних знаків на територію України, є головною причиною продовження збройного конфлікту і гуманітарної кризи на півдні і сході України, — заявили члени ПА НАТО.

Парламентарії звертаються до Російської Федерації із вимогою припинити спроби дестабілізації України, публічно закликати проросійських сепаратистів скласти зброю, розпочати переговори з керівництвом України щодо політичного врегулювання кризи та повернути Крим під українську юрисдикцію, а також припинити шовіністичну пропагандистську кампанію.

Вони також закликали національні уряди країн-членів НАТО продовжувати санкції, доки Росія не покаже свою волю дотримуватися міжнародного права і норм, відмовиться від незаконних територіальних придбань та поводитиметься як відповідальний і нейтральний учасник у просуванні мирного врегулювання конфлікту.

Окрім цього, асамблея висловлює найсуворіше засудження нелегальної окупації й анексії Криму Росією, порушення Будапештського меморандуму 1994 року, Гельсінського заключного акту, Хартії ООН, Основоположного акту НАТО-РФ, а також інших положень міжнародного права.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко заявив, що Україна відновлює курс на євроатлантичну інтеграцію. Про це йдеться у його зверненні до членів Парламентської Асамблеї НАТО, текст якої був зачитаний сьогодні на 60-й сесії Асамблеї в Гаазі радником українського президента Ростиславом Павленко.