У документі йдеться про перехід до наступного після Митного союзу етапу співпраці - Єдиного економічного простору.

Після підписання угоди російський президент заявив, що вважає її історичною, адже вона, фактично, дала старт створенню нового полюсу сили на континенті - Євразійського економічного союзу. Більше того, на переконання Медведєва, проблем Єврозони та Євросоюзу вдасться уникнути, адже економіки держав-учасниць знаходяться практично на одному рівні.

"Ми створюємо нову економіку, ми так звані швидкорозвиваючі економіки и навіть при наявності тих проблем, які є в усіх наших країнах. Ми знаємо, хто входить в наш союз. Ми не натякаємо на Європейский союз, але вони купили кота в мішку", - заявив президент Росії Дмитро Медведєв.

Ми не натякаємо на Європейский союз, але вони купили кота в мішку

Як очікується, Євразійський союз буде створено до 2015 року. Раніше з відповідною ідеєю виступив прем’єр-міністр Росії Володимир Путін. В статті газети "Ізвєстія" він заявив, що на теренах СНД буде створено нове потужне об’єднання, яке складе конкуренцію найсильнішим гравцям на світовій арені.

Усі паралелі з колишнім СРСР глава російського уряду рішуче відкинув. Втім, стаття більш, ніж на половину складається з порівняння нового інтеграційного об’єднання з Союзом радянських соціалістичних республік.

Головна особливість майбутнього Євразійського союзу - його членом може стати будь-яка держава пострадянського простору. На цьому глави трьох держав наголосили після підписання документу в Москві. Отож, чи варто Україні приєднуватися до Євразійського союзу у майбутньому? Думки вітчизняних експертів в цьому питанні кардинально різняться.

"Фактично, так званий, Євразійський союз буде буфером між Євросоюзом та Китаєм. Перед Україною вибір стоїть достатньо простий, або бути частиною Євросоюзу і цього інтеграційного проекту, або бути частиною буферу між ЄС та Китаєм. Як на мене, відповідь однозначна, треба бути частиною ЄС, а не якогось буферу", - вважає політичний аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач.

Євразійський союз буде буфером між Євросоюзом та Китаєм

"Економічно Україна виграє, якщо вона вступить в Митний союз. Ми бачимо розрахунки, які показують, що значне зростання ВВП, значне зростання товарообігу між союзними республіками і партнерами нинішньої України. При чому це дійсно економічний інтеграційний проект. Зауважте, Європа нас не чекає, а тут нас чекають з розпростертими обіймами", - каже директор Українського філіалу Інституту країн СНД Володимир Корнілов.

Європа нас не чекає, а тут нас чекають з розпростертими обіймами

Наразі найбільш перспективними кандидатами на вступ до нового інтеграційного об’єднання є Киргизстан. Про це нещодавно заявив новообраний президент країни Алмазбек Атамбаєв. Втім, наразі про конкретні кроки щодо приєднання Бішкеку до Євразійського союзу не йдеться.