Про це заявив заступник міністра енергетики Росії Анатолій Яновський.

"На території України - газотранспортна система. Держава повинна сама запрошувати, кого хоче мати у себе партнером", - сказав чиновник.

Яновський нагадав, що попередні домовленості на вищому рівні між Україною і Росією передбачали створення міжнародного консорціуму з управління українською ГТС із можливістю приєднання до проекту країн Євросоюзу. "Після цього, на жаль, в Україні були прийняті норми, які не дозволили газотранспортному консорціуму управляти ГТС. І як наслідок, ми маємо те, що маємо", - зазначив він.

Як відомо, раніше українські політики заявляли, що Росія не зацікавлена в тому, щоб ділити управління українською ГТС з Європейським Союзом.

Крім того, вчора стало відомо про компанію, яка проводитиме оцінку газотранспортної системи України. За підсумками конкурсу, перемогла "Бейкер Тіллі Україна ЕК", послуги якої обійдуться бюджету в 4,1 мільйона гривень.

"Бейкер Тіллі Україна" повинна провести оцінку вартості активів системи магістрального трубопровідного транспорту газу України, у тому числі підземних сховищ газу та об’єктів інфраструктури, у строк до 1 серпня 2012 року.