Про це сьогодні заявив російський прем’єр-міністр Дмитро Медведєв, передають РИА Новости.

Ніхто ніколи не говорив: негайно віддайте чотири мільярди доларів. Але ви покажіть, що ви готові це робити. Якщо вони частину заплатять, це як мінімум основа для розмов. Ми готові обговорювати, що нам робити з цією проблемою. Ми готові обговорювати те, яким чином нам підтримати зараз життя людей в Україні. У цьому сенсі, напевно, ми готові навіть у чомусь наступити на свої інтереси при обговоренні того, як нам далі по газу співпрацювати. Це по суті фінансова допомога,
- сказав Медведєв.

"Сподіваємося на те, що наші друзі-європейці змусять хоча б частину грошей, які вони (Україна) отримали, перевести "Газпрому", - додав глава російського уряду.

Читайте також: Росія має припинити використовувати газ як новий тип зброї, — Яценюк

Заборгованість державної компанії "Нафтогаз України" за постачання російського газу досягла вже 3,5 мільярдів доларів. У зв'язку з цим російська сторона прийняла рішення відповідно до контракту перевести Україну на передоплату, і "Газпром" у вівторок виставив "Нафтогазу" попередній рахунок за червень. Якщо він не буде сплачений, Росія може з 3 червня відключити газ Україні.

До слова, Кабмін хоче випустити держоблігації на $2,16 млрд для погашення газових боргів, якщо російська сторона готова продовжити до кінця року ціну 268 дол. за тисячу кубометрів.