Про це повідомив так званий міністр "у справах Криму" Олег Савельєв на засіданні російського уряду, представляючи законопроект про створення "вільної економічної зони" на півострові.

Одним з пілотних пректів в Кримському федеральному окрузі даний законопроект передбачає можливість отримання візи у відповідних консульських пунктах в місцях перетину державного кордону на термін до 30 днів після прибуття. Ця віза діятиме лише на території Кримського федерального округу, і її надання передбачається для фахівців, які залучаються інвесторами при обговоренні потенційних інвестиційних контрактів і проектів, які реалізовуються в Кримському федеральному окрузі, а також для туристів, оскільки це вкрай важливий потенціал розвитку Криму, - заявив Олег Савельєв.

Також міністр додав, що вони планують запровадити "режим вільного порту", де буде закладена краща практика схожих портів, як Пусан, Далянь, Сінгапур, для того, аби підвищити привабливість перевалки вантажів саме в Криму.

Учасникам "вільної економічної зони" Савельєв обіцяє передбачені законопроектом ряд преференцій. Учасниками визнаються юридичні особи, які здійснюють інвестиційні проекти у найбільш пріоритетних для Криму сферах. Також були згадані і обмеження для інвестицій, на які можуть розповсюджуватись пільги - видобуток нафти і газу, а також оптова і роздрібна торгівля.

Нагадаємо, що у березні цього року Росія, всупереч усім міжнародним нормам, анексувала український Крим, чим викликала найсильнішу з часів "холодної війни" кризу у відносинах із західними державами, які вже ввели проти неї декілька етапів санкцій.