В опублікованому у понеділок, 10 листопада, звіті ELN повідомляється про майже 40 конкретних інцидентів, що відбулися за останні вісім місяців.

Серед рутинних позаштатних ситуацій ELN повідомляє про 11 критичних епізодів особливо агресивного або провокаційного характеру, які могли привести до ескалації напруги між Росією і НАТО.

Зокрема, мова йде про порушення повітряного простору країн НАТО російськими військовими літаками.

Три критичних інциденти

Особливо експерти виділили три вкрай ризиковані інциденти, які могли стати причиною загибелі людей або прямої військової конфронтації.

3 березня ледь не відбулося зіткнення пасажирського лайнера, що прямував з Копенгагена в Рим "Скандинавських авіаліній" із 132 пасажирами на борту з російським літаком-розвідником, який не повідомив свої координати. Уникнути катастрофи вдалося тільки завдяки хорошій видимості і швидкій реакції пілотів.

Крім того, ELN відзначили викрадення співробітника естонської спецслужби на початку вересня та "полювання" військово-морських сил Швеції на "уявну" російську субмарину в жовтні.

Тривожна картина

В сумі з цих інцидентів складається "тривожна картина" з порушень національних повітряних просторів, небезпечних зближень військових кораблів, симульованих військових ударів та інших ризикованих дій, що регулярно відбуваються на великому географічному просторі, йдеться в дослідженні.

Хоча до цих пір вдається уникнути прямої військової конфронтації між Росією і НАТО, у зв'язку з агресивними діями з боку Москви, і готовністю західних сил продемонструвати свою рішучість, існує висока небезпека ненавмисної ескалації і втрати контролю над ситуацією.

До слова, головнокомандувач силами НАТО в Європі Філіп Брідлав натякнув Росії про неможливість нової холодної війни та встановлення в Україні кордонів, на кшталт Берлінської стіни.