Россільгоспнагляд може заборонити поставки продукції рослинництва з України через, начебто, поширення в країні і ЄС західного кукурудзяного жука. Про це йдеться в повідомленні відомства. Заборона торкнеться постачань продукції всіма видами транспорту. У Россільгоспнагляді переконані, що існує реальна загроза занесення шкідника на територію РФ.

Згідно з повідомленням, кукурудзяний жук вже був виявлений в 2011 році у феромонной пастці, встановленій на території пункту пропуску Матвєєв Курган у Ростовській області. Того ж року на міжнародному автомобільному пункті "Новошахтинск" Ростовської області він був виявлений на вантажному автомобілі, що прибув з України, зазначають у відомстві.

Личинки жука пошкоджують кореневу систему, а дорослі особини харчуються усіма надземними частинами рослини, у тому числі зернами кукурудзи молочно-воскової стиглості. Крім нанесення прямої шкоди, жук в процесі міграції може перенести ряд вірусів, які викликають летальні некрози рослин з втратою врожаю до 90%, - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, Россільгоспнагляд двічі звертався до Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України із запитами про проведення консультацій з проблемних питань у галузі карантину рослин.