Про це в Брюсселі повідомив міністр енергетики РФ Олександр Новак на прес-конференції після переговорів щодо врегулювання газових питань, пише УНІАН.

Ми домовилися, що російська сторона на період листопад-березень запропонує знижку 100 доларів. Найближчими днями уряд Росії ухвалить відповідне рішення, яким підтвердить цю знижку. Ми також не будемо застосовувати принцип "бери чи плати" на цей період, — зазначив він.

Новак також сказав, що Росія відновить постачання газу Україні відразу після отримання передоплати.

"Україна підтвердила, що має кошти на оплату постачання 4 млрд кубічних метрів газу у листопаді та грудні. Тому, базуючись на передоплаті, як скоро ми отримаємо оплату і, відповідно до наших домовленостей щодо рахунків та оплати, ми будемо постачати необхідний обсяг газу”, — додав міністр РФ.

Нагадаємо, після кількамісячних раундів переговорів у трьохсторонньому форматі: Україна, РФ і ЄС, сьогодні пізно ввечері сторони нарешті дійшли згоди у суперечливих питаннях щодо газу.

До кінця 2014 року буде оплачена частина цього боргу у сумі 3,1 млрд доларів. Ця сума поступить на рахунки "Газпрому" двома траншами. Перший транш у найближчі дні у сумі 1 млрд 460 млн доларів США, це заборгованість за листопад-грудень 2013 року.

Другий транш поступить до кінця грудня 2014 року, це заборгованість за квітень, травень і червень у сумі 1 млрд 650 млн доларів.