"Легітимної виконавчої влади в Україні досі немає, розмовляти немає з ким. Багато держорганів узурповані самозванцями, при цьому вони нічого в країні не контролюють, а самі перебувають під контролем радикалів", - сказав президент Російської Федерації Володимир Путін.

У підтвердження слів лідера країни-агресора біля Верховної Ради дійсно чергують озброєні люди. Вони перевіряють документи у всіх, хто заходить всередину.

"Навіть потрапити на прийом до деяких міністрів нинішнього уряду можна тільки з дозволу бойовиків Майдану. Це не жарт - це реалії сьогоднішнього життя", - запевняє Путін.

Люди в камуфляжі тепер у Криму та на Сході країни

Можливим нападом бандерівців, як відомо, виправдовували свою присутність у Криму і озброєні козаки та люди в камуфляжі, які представлялися самообороною.

Нібито провокацій очікували також люди з російськими паспортами, які вчиняли бійки в Донецьку, Харкові та Луганську.

У Києві ж самооборона гуманніша.

"Це ветерани локальних воєн, офіцерський корпус, які побачили по телевізору, як нормальних людей стріляли в Харкові, в Донецьку. І ми тут стоїмо тільки для того, щоб не було провокацій, не було стрільби", - сказав заступник сотника восьмої сотні самооборони Майдану Антон Примушко.

Самооборону треба систематизувати

"Самооборона була певною мірою дисциплінованою. У самооборони були сотники, вони підпорядковувались Парубію. Певною мірою це була свого роду самоорганізація. Але люди тепер залишаються. Він не може зараз контролювати, тому що зараз він зайнятий іншими справами. Це треба було систематизувати. Зараз виникає трішки хаотичність. У них конфлікти якісь, якісь варти постворювали. Оце вже не правильно, це треба було якось структурозувати", - вважає лідер КУПРу, учасник Євромайдану Сергій Мельниченко.

Повстанці підпалили шини на знак протесту проти дій нової влади

Тим часом, на вулиці Грушевського повстанці, які залишаються в центрі столиці, знову палять шини на знак протесту проти дій вже нової влади. І знову ж таки, остерігаються провокаторів.

Те, заради чого ми стояли, ще не зроблено

"Спочатку треба відстояти Майдан, який треба зачистити. А в чому зачистка? Хочуть розібрати всі барикади і повиганяти всіх звідси. Звичайно, ми захищаємо, тому, що заради того, що ми стояли ще нічого не зроблено. Свавілля як був, так і залишився, от я був у себе вдома, як хабарі брали чиновники, так і беруть", - розповів активіст Майдану Ігор.

"З дисципліною у нас дуже жорстко. Щодо всього Майдану, його покинули просто на призволяще. Багато хто скаржиться, що тут є хтось випивший чи може не правильно себе поводити. Це є результат того, що не можна просто військо кидати серед війни", - пояснив сотник окремої бойової сотні Майдану Володимир Парасюк.

Активісти "Правого сектору" перевіряють журналістів на лояльність

Хлопці із "Правого сектору" після того, як згорів будинок Профспілок отаборилися у приміщеннях магазину та офісу на Хрещатику. Дізнатися, чи справді потрібні зараз охоронці зі зброєю під будівлями органів влади, у них не вдається. Теж бояться провокаторів.

"Мені ця ситуація дивна. Тому що я ніколи не спостерігав з боку "Правого сектору", щоб там були якісь заперечення на зйомку", - сказав член політради "Правого сектору" Олег Однороженко.

Віктор з Львівської області був на Євромайдані з 30 листопада. у період загострення протистоянь вступив у "Правий сектор", бо вбачав в організації найбільш дієве угрупування. Після поранення 20 лютого на Інститутській, повертатись в організацію не захотів.

"Не дружно там, не дружно. Там кожен сам на себе брав. Там уже почав керувати, як кажуть, чи не кожен по-своєму. От мені це не подобалось. Не згуртовано було", - розповів колишній член "Правого сектору" Віктор.

На весь світ прославився лідер "Правого сектору" Західного регіону Олександр Музичко на прізвисько Сашко Білий. Саме ним російське ТБ регулярно лякає глядачів.

"Олександр Музичко дійсно досить імпульсивна людина, яка пройшла не одну війну, яка показала себе тут з самого кращого боку під час вирішальних подій на Майдані, коли відбувалася революція",- розповів член політради "Правого сектору" Олег Однороженко.

"Свободівці" кулаками добилися відставки керівника НТКУ

Переплюнути "Правий сектор" взялася інша націоналістична сила - ВО "Свобода". З допомогою кулаків та морального пресингу народні депутати відправили у відставку тимчасового керівника НТКУ Олександра Пантелеймонова.

Після того, як відео з цією подією з'явилося у мережі, "Свободу" звинуватили у свідомій провокації, мовляв, кращої картинки для російської пропаганди про екстремістів-бандерівців не придумаєш. Самі ж депутати переконані: все зробили правильно. Хіба, переборщили з емоціями.

"Якщо ви думаєте, що я депутат і у мене є тут вимикач, де я вимикаю всі свої емоції. Депутат може бути більш емоційний", - сказав народний депутат України (ВО "Свобода") Богдан Бенюк.

Я готовий відмовитися від депутатського імунітету

"Я готовий відмовитися від депутатського імунітету, щоб відповідні органи об'єктивно і неупереджено розслідували те, що вчора відбулося на Першому національному. Мовчимо ми чи робимо будь-які дії Путін завжди знайде привід для того, щоб оббрехати Україну", - вважає народний депутат України (ВО "Свобода") Ігор Мірошниченко.

Виконуючий обов`язки Генерального прокурора, до речі, однопартієць хуліганів Олег Махніцький пообіцяв, що дії нардепів розслідуватимуть, але також оцінять і політику Першого національного за останні місяці.

"Якщо вчинено правопорушення, всі обставини будуть дослідження і буде прийнято законне рішення, але будуть розслідуватися не лише вчорашні події, але будуть розслідуватися події, яку зумовили до того конфлікту, я маю на увазі і ті передачі, і ретрансляції, які відбувалися, які розпалювали міжнаціональну ворожнечу", - сказав Махніцький.

Праві сили підігрують Росії

Праві структури були насичені представниками спецслужб і українських, і російських

"Деякі крайньо праві у нас насправді підігрують Росії. Свого часу праві структури були насичені представниками спецслужб і українських і, що значно гірше, російських. Дії окремих представників правих різноманітних організацій вони можуть бути маніпульовані з-за кордону. Вони можуть отримувати за свої дії гроші через якісь треті руки або навіть напряму гроші з Росії, якісь стимули, якісь завдання", – вважає політолог Олександр Палій.

"Є велика спокуса запідозрити у цій справі Росію. Тому що все це вкладається в чітку логічну схему. Ми вам демонструємо скотство. Весь світ милується свинством. Весь світ налаштовується проти України. Безумовно, ця версія має абсолютне право на існування", - припустив директор ТО документальних фільмів і програм НТКУ Марко Гресь.

До слова, майже синхронно з оприлюдненням відео побиття директора Першого національного Міністерство закордонних справ Росії виступило із заявою, що засуджує Європейський Союз та США за співробітництво із "Свободою". І обидва інформаційні приводи швидко розійшлися світовими ЗМІ. Вже на наступний день, на засіданні Ради Безпеки ООН по українській кризі представник Росії Віталій Чуркін у деталях змалював випадок із "Свободою"

"І вже зовсім кричущий випадок стався вчора: два десятка депутатів і активістів від горезвісної партії "Свобода" увірвалися в кабінет, побили, допитали, відвезли в невідомому напрямку і силою примусили звільнитися гендиректора НТКУ. Хто ж править балом в Києві?" – сказав постійний представник Росії в ООН Віталій Чуркін.

Ще однією провокацією, яка може зашкодити Україні на міжнародній арені називають висловлювання лідера "Правого сектора" щодо української ГТС.

"Ініціативи про підрив газотранспортної системи достатньо негативно сприймаються на Заході. Чому? Тому що зараз Європа достатньо інтенсивно зараз стоїть на боці України. Навіщо нам ставити під загрозу енергетичну безпеку, енергетичні поставки наших друзів в Європі? Для чого це робити? Щоб посварити Україну з Європою? Для чого Ярош говорить про те, що Україні не потрібен ні НАТО, ні ЄС в умовах, коли ми бачимо: до чого ця політика призвела?" – сказав політолог Олександр Палій.

Україна стала зручною територією для вчинення провокацій

Післяреволюційна Україна сьогодні є гарячою точкою не лише через російські посягання.

У Києві дуже багато провокаторів, бандитів колишніх

"У Києві дуже багато провокаторів, бандитів колишніх, які перевдягаються просто в камуфляжі і займаються бандитизмом. На це треба реагувати міліції. Кажуть: "форма самооборони". Форми самооборони немає. Форма самооборони - це просто камуфляж. І кожен може його собі придбати", - зауважив сотник окремої бойової сотні Майдану Володимир Парасюк.