Про це він заявив за підсумками позачергового засідання Комісії НАТО-Україна у зв’язку з серйозною ескалацією військової агресії Росії проти України. Зустріч відбулася на прохання України.

Читайте також: НАТО може надати необхідні ресурси для підтримки Збройних сил України, — Долгов

“Незважаючи на нещирі заперечення Москви, вже зараз зрозуміло, що російські війська та техніка незаконно перетнули кордон в східній і південно-східній Україні. Це не окрема акція, а частина небезпечної схеми, яка реалізується вже протягом багатьох місяців з метою дестабілізувати Україну як суверенну державу”, - сказав Расмуссен.

Він зазначив, що російські війська залучені в прямі військові операції на території України, а Росія продовжує поставляти терористам танки, бойові броньовані машини, артилерію і ракетні установки.

“Росія обстрілює Україну і з російської території і з території самої України. Крім того, Росія продовжує тримати тисячі боєздатних військ на кордонах з Україною. Це є грубим порушенням суверенітету і територіальної цілісності України. Це перекреслює всі дипломатичні зусилля для мирного вирішення”, - наголосив Генсек НАТО.

Він як очільник Альянсу висловив “тверду солідарність з Україною” і запевнив, що наступного тижня на саміті у Вельсі НАТО продемонструє Президентові України Петрові Порошенку “чітку незмінну підтримку НАТО України”.

Читайте також: НАТО оприлюднило супутникові фото, що підтверджують вторгнення російських військ

“Ми засуджуємо найрішучішим чином тривале ігнорування Росією її міжнародних зобов'язань. Ми закликаємо Росію припинити незаконні військові дії, припинити підтримку збройних сепаратистів, і вжити негайних і достовірних кроків щодо деескалації цієї важкої кризи”, - йдеться в заяві НАТО.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України вносить на розгляд Верховної Ради законопроект про скасування позаблокового статусу України. Уряд планує йти до членства в НАТО.

Генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен заявляє, що Україна має шанс стати членом НАТО, якщо виконає необхідні критерії для вступу в Альянс.