За словами президента Литви, Володимир Путін використовує національність як прикриття для завоювання територій військовим способом.

При цьому Даля Грібаускайте зазначила, що не вірить у вторгнення Росії в країни Балтії під цим вигаданим приводом, оскільки Латвія, Литва і Естонія входять до складу НАТО, і це є їх захистом.

Президент Литви сказала, що Росія намагається впливати на пострадянські держави і хоче зробити так, щоб країни Балтії, як і раніше, залежали від неї економічно, енергетично і політично.Також хоче змусити їх бути менш активними і лояльними країнами НАТО і ЄС.

Крім того, ми отримуємо інформацію, що в інших країнах Балтії ведуться переговори з деякими політиками, надходять пропозиції, наприклад, що якщо вони вийдуть з НАТО, то отримають більш дешевий газ чи нафту,
— зазначила Даля Грібаускайте.

На думку президента Литви, Євросоюз повинен стати економічно незалежним від Росії і диверсифікувати енергоринок, оскільки для країн ЄС "занадто ризиковано" залежати від російських енергоресурсів.

Нагадаємо, у країнах Балтії 9 червня почалися щорічні міжнародні військові навчання НАТО Saber Strike 2014, в яких беруть участь 4 тисячі 700 людей і близько 800 одиниць військової техніки.