Виняток з нового правила, за словами глави ФМС Костянтина Ромодановського, буде зроблено лише для Киргизії, яка веде переговори про вступ до ЄАЕС, і України - у зв'язку зі складною внутрішньополітичною ситуацією в цій країні.

Нова міра також не торкнеться громадян Білорусії і Казахстану, що входять до Митного союзу.

Громадянам інших країн для в’їзду тепер потрібні паспорти, при цьому візи для перетину російського кордону їм, як і колись, не буде потрібно.

Читайте також: Росія припинить експансію в Україну. Прогноз Financial Times на 2015 рік

Крім того, з цього року для трудових мігрантів вводиться комплексний іспит з російської мови, історії та права. Виняток становитимуть лише висококваліфіковані фахівці, діти до 18 років та учасники держпрограми з переселення співвітчизників. Точна вартість проходження комплексного іспиту поки не оголошена. Відомо, що рекомендована ціна не повинна перевищувати 5 тисяч рублів.

Також фірми та організації отримали право наймати трудових мігрантів з патентів, а не квот. З 2015 року вартість патенту на роботу для іноземних громадян у столиці зросла.

Нагадаємо, Президент Росії Володимир Путін у новорічному привітанні не згадав про війну на Донбасі та забув про вигадані республіки.