У Меркель немає надії

Саміт у Вільнюсі триває два дні. Саме тут, як планувалось раніше, Україна повинна була підписати Угоду про асоціацію з Євросоюзом.

Єврокомісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле запевнив, що ніхто не ставить Україну перед вибором між Росією та ЄС.

Немає вибору між Росією і ЄС... Ніхто не просить Україну відкликати традиційні договори з Росією, — заявив він у Вільнюсі.

На переконання глави МЗС Литви Лінаса Лінкявічюса, в України ще є час змінити своє рішення стосовно Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Щодня ми отримуємо сигнали, які суперечать один одному, ми вже звикли і зберігаємо послідовну позицію, нагадуючи українцям, що пропозиції — на робочому столі. Якщо надійде якась інша інформація, ніж раніше, ми готові реагувати оперативно. Всі глави держав, міністри закордонних справ ЄС — у Вільнюсі, ми можемо оперативно приймати рішення, якщо ситуація зміниться, — запевнив він в ефірі радіостанції Ziniu radijas.

Уже ввечері канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що в неї немає надії на те, що у Вільнюсі Україна підпише Угоду з Євросоюзом.

Молдова та Грузія парафували Угоди з Євросоюзом

На саміті Східного партнерства у Вільнюсі Молдова парафувала Угоду про асоціацію з Євросоюзом. Крім того, у перший день відбулася церемонія парафування Угоди про асоціацію Грузії.

Україна, натомість, парафувала Угоду про спільний авіапростір України та Євросоюзу.

Уже ввечері у палац Великого Князівства Литовського у Вільнюсі Віктор Янукович прибув останнім з гостей. Там відбулась урочиста вечеря, яка відкриває саміт Східного партнерства.

Перед тим глава України зустрівся з президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу та президентом Європейської Ради Германом Ван Ромпеєм.

За кілька секунд ходи Януковича на червоній доріжці журналісти встигли запитати в нього про настрій. У відповідь Президент України підняв вгору великий палець та сказав "нормальний".


На Євромайданах - десятки тисяч українців

Водночас в Україні та деяких містах за кордоном українці продовжують мітингувати на підтримку євроінтеграційного курсу України. 28 листопада найбільш масові мітинги відбулись у Львові та Києві.

Основна частина мітингувальників - студенти. У Львові вони мітингують особливо активно - колонами сходяться в центр міста до пам'ятника Шевченку, де розташувався львівський Євромайдан.

Сьогодні, однак, десятки тисяч студентів приєдналось до Євромайдану у Києві. Ввечері тут залишалось понад 15 тисяч мітингувальників.

Перед присутніми виступали співачка Руслана та лідер "Океану Ельзи" Святослав Вакарчук. Вони разом з Євромайданом скандували "Україна - це Європа", "Підпиши", "Молодь нації за асоціацію" тощо.

З різних міст України до Києва вирушають нові автобуси з мітингувальниками. Кримчани також вирушають мітингувати до столиці.

Частина активістів Євромайдану закликає на підтримку підписання Угоди про асоціацію між Україною й Євросоюзом створити живий ланцюг.

Прапор Євросоюзу підняли уже й на Говерлі.

Янукович вибрав Росію?

Уже згодом в Інтернеті з'явилось відео з неофіційної вечері на саміті Східного партнерства у Вільнюсі.

На неформальній вечері Віктор Янукович поспілкувався з президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу, президентом Литви Далею Грібаускайте та канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

Останній Віктор Янукович сказав: "В Україні дуже складна економічна ситуація..."

Ситуація у столиці Литви також виглядає напруженою.


Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський розповів у Вільнюсі, що на неофіційній зустрічі у рамках саміту Віктор Янукович остаточно відмовився від асоціації з Євросоюзом.

"Тільки що на центральній вулиці Вільнюса зустріли засмученого Радослава Сікорського, на питання, як пройшла зустріч з Януковичем, він відповів: "Ваш президент вибрав Росію"... тут цензурна лексика закінчилась", - написала на своїй сторінці у Facebook активістка Аліса Рубан.