"Є відчуття, що українці та друзі України за кордоном сильно стурбовані скороченням свободи слова й громадянського суспільства. На мою думку, у дискусії щодо майбутнього відносин, зокрема торговельних, України з ЄС останній має звертати дуже серйозну увагу на ці тенденції", - сказав Даймонд.

Читайте також: Якщо Тимошенко вийде, то зітре Яценюка на пил, — Чечетов

На його думку, Європа висловила чіткі вимоги і сподівається на їхнє виконання.

"Європа визначила дуже чіткі стандарти та очікування щодо вдосконалення стану демократії в Україні. Для доступу українських товарів до європейського ринку у вашій країні мають відновитися певні свободи, які останніми роками скорочувалися, - самого лише звільнення Юлії Тимошенко недостатньо", - вважає експерт.

Читайте також: Все всередині перевертається, коли я чую погане про Україну, — Ющенко

За словами Даймонда, занепокоєння викликає і дедалі активніша концентрація багатства й проникнення політичного аспекту в бізнес.

"Сьогодні дуже багато говорять про шалені видатки та корупцію на дуже високому рівні. Якщо Україна хоче прогресу у напрямі до ліберальної демократії, вона потребує сильних незалежних інститутів, які б розслідували ці випадки й запобігали їм, натомість останніми роками їх тільки побільшало", - сказав політолог.