Про це повідомляє прес-центр СБУ.

Служба безпеки України здійснює документування грубого порушення суб’єктами господарювання, що входять до груп компаній "Лукойл" та СЄПЕК, вимог чинного законодавства під час імпорту нафтопродуктів з подальшою їх реалізацією на території України та використання отриманих коштів для фінансування терористичних організацій т.зв. "ДНР" та "ЛНР", — йдеться у повідомленні.

У ході розслідування було встановлено, що протягом 2013-2014 рр. посадовими особами "Лукойл" через морські термінали Феодосії, Херсону, Ізмаїла, Миколаєва та Одеси, а також через пункти пропуску на західному кордоні України та через українсько-білоруський кордон поза митним контролем з використанням підконтрольних суб’єктів господарювання (ВАТ «Лукойл», «Лукойл-Україна», Одеський нафтопереробний завод, ТОВ «Перша паливна компанія» та інші) було організовано контрабанду та реалізацію понад 2 млн. тонн нафтопродуктів на загальну суму близько 2 млрд. доларів США.

У СБУ додають, що незаконні доходи під прикриттям фіктивних договорів перераховувались на рахунки підконтрольних підприємств і після цього спрямовувались на фінансування терористичної діяльності "ДНР" та "ЛНР".

За вказаним фактом Головним слідчим управлінням СБУ відкрито кримінальне провадження за ст.ст. 209, 258-5 Кримінального кодексу України.

Довідка. "Лукойл" — друга нафтова компанія в Росії за обсягами видобутку нафти. СЄПЕК — група компаній, яку пов'язують із бізнесменом Сергієм Курченком, одним із фінансистів режиму Януковича, який втік з України після подій Євромайдану.

До слова, про підозру у здійсненні терористичної діяльності та шпигунстві було повідомлено 41 громадянину Російської Федерації.