Про це повідомляє прес-центр Служби безпеки України.

Слідчі органи Служби безпеки України вже скерували до суду 49 обвинувальних актів щодо 52 осіб.

Наразі 10 винних у скоєнні злочинів засуджено до різних термінів позбавлення волі.

Так, 19 серпня цього року вироком Крюківського районного суду м. Кременчук Полтавської області до кримінальної відповідальності притягнуто громадянку РФ за публічні сепаратистські заклики. 29-річна росіянка поширювала через соціальну мережу публікації, які містили заклики до антиконституційної зміни меж території України, а саме проведення в регіоні референдуму про самовизначення областей Південно-Східної України та приєднання їх до Росії. Її визнано винною за ч.1 ст.110 та засуджено до трьох років позбавлення волі з іспитовим терміном один рік.

Силовики також розповіли, що рішенням Овідіопольського районного суду Одеської області засуджено громадянина РФ, який за добові від 200 до 400 євро вербував громадян для участі у бойових діях на боці терористів на Луганщині та Донеччині. Зловмисника визнано винним за ст.110 Кримінального кодексу України та засуджено до 5 років позбавлення волі.

Також СБУ проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно колишнього секретаря Лисичанської міської ради. Тетяна Вінник, член Компартії України, була одним із організаторів проведення у Лисичанську так званого "референдуму" зі створення "Луганської народної республіки". Під тиском на депутатів міськради озброєних бойовиків Вінник було обрано секретарем Лисичанської міської ради. Через контрольовані місцеві ЗМІ "чиновниця" зверталася до мешканців із закликами про підтримку "ЛНР" та терористичного угруповання Мозгового. Досудове розслідування триває. Їй загрожує до 5 років позбавлення волі.

Нагадуємо, що Верховна Рада України ухвалила Закон "Про внесення змін до Кримінального кодексу України", згідно з яким посилено кримінальну відповідальність за посягання на територіальну цілісність і недоторканість України (ст.110), державну зраду (ст.111), диверсію (ст.113), шпигунство (ст.114).

До слова, Служба безпеки України затримала у Красному Лимані громадянина України, який передавав терористам інформацію про дислокацію та переміщення українських військових.