Про це заявив начальник Головного слідчого управління СБУ Іван Дерев'янко.

"У листопаді 1995 року Тимошенко вступила в злочинну змову з першим віце-прем'єр-міністром України Лазаренком з метою створення підконтрольної комерційної структури для залучення до виконання процесу зустрічних рахунків на поставку російського природного газу на територію України", - повідомив Дерев'янко.

За його словами, Лазаренко повинен був включити "Єдині енергосистеми" в перелік підприємств постачальників газу в Україну і забезпечити їй можливість розрахунків за отриманий природний газ не грішми, а саме шляхом поставок товарної продукції.

Як повідомляє Дерев'янко, роль Тимошенко полягала у організації багаторівневої схеми товарних взаєморозрахунків, щоб вивести частину отриманих коштів на свої і Лазаренка рахунки в закордонних банках.

Слідство звинувачує Тимошенко в тому, що вона перевела борг Єдиних Енергетичних Систем України перед Міноборони Росії на суму 405,5 мільйонів доларів на державний бюджет України.

Разом з тим, Дерев'янко повідомив, що проти Тимошенко не буде вжито жодних запобіжних заходів, оскільки вона і так перебуває під арештом.

Павла Лазаренка, за словами Дерев'янка, притягнуть до відповідальності згідно Кримінально-процесуального кодексу.

Нагадаємо, Служба безпеки України заявила, що підставою для порушення нової кримінальної справи проти Юлії Тимошенко став лист Міністерства оборони Росії на адресу Кабінету міністрів.