Голова Служби Безпеки Валентин Наливайченко доповів президенту України про знешкодження чисельної диверсійно-розвідувальної групи, причетної до скоєння терактів та диверсій на території Харкова та Харківської області, зокрема вибуху у пабі "Стіна", передає прес-служба СБУ.

Згідно із повідомленням, було затримано загалом дванадцять осіб, в тому числі двох ватажків групи. У членів ДРГ було виявлено та вилучено автомати АК 74 та набої до них, гранати РГД-5 та ВОГ–25, детонатори, набори для встановлення розтяжок, а також сім протипіхотних мін з маркуванням російських виробників, які заборонені до використання Оттавською Конвенцією 1997 року.

Контррозвідка СБУ встановила, що знешкоджена група диверсантів була ланкою у складі створеної, фінансованої та керованої спецслужбами Російської Федерації мережі терористичних груп, які мали на меті дестабілізувати ситуацію в регіоні.

Переважна більшість терористів пройшла добрий вишкіл та навчання на території Російської Федерації, зокрема у Тамбові. Там вони отримали мінно-підривну, снайперську та стрілецьку спецпідготовку. На вилучених електронних носіях виявлено методичні матеріали, надані їм інструкторами під час проходження цих вишколів. Затримані планували й інші терористичні акти, яким вдалося запобігти завдяки злагодженим діям українських спецслужб і правоохоронців,
— сказав радник голови СБУ Маркіян Лубківський.

Також наголошується, що затримані диверсанти мають пряму причетність до вибуху у харківському пабі "Стіна", внаслідок якого відвідувачі отримали тяжкі поранення, мосту біля клубу "Британія" та спроб вчинити інші терористичні акти. В одного, зокрема, вилучено відео-звіт про згадані вище диверсійно-терористичні акти. Вони також планували масований збройний напад на один із блок-постів на межі Харківської та Донецької областей.

Слідчі дії проводяться в рамках кримінального провадження, зареєстрованого слідчим відділом Управління СБУ в Харківській області за ст. 258-3 Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, 9 листопада у Харкові на вулиці Римарській, що в центрі міста, в пабі "Стіна" прогримів вибух, внаслідок якого постраждали 13 осіб.